U okviru saradnje Medžlisa Islamske zajednice Žepče i Vakufske direkcije, u ponedjeljak 17. oktobra 2022. godine, realizirana je posjeta završnih razreda Srednje mješovite škole “Žepče” u Žepču vakufskom kompleksu “Gazaz” u Sarajevu u okviru kojeg se nalazi sjedište Vakufske direkcije, Media centra Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i obrazovna ustanova Maarif Schools of Sarajevo.

Goste je u prostorijama Vakufske direkcije dočekao Asmir Neimarlija, rukovodilac Odjela za projekte i geodetsko-tehničke poslove. Učenici su došli u pratnji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračića i profesora islamske vjeronauke prof. Sulje Grabusa i prof. Senada Hodžića.

Glavni imam je ukratko proveo učenike kroz nastavnu materiju vezanu za nastanak i historijat vakufa u islamskom svijetu a ponaosob za njihov nastanak i razvoj u Bosni i Hercegovini.

U uvodnom obraćanju gosp. Asmir Neimarlija zahvalio se gostima na dugogodišnjoj odličnoj saradnji. Upoznao je goste sa radom Vakufske direkcije od njenog reosnivanja 1996. godine pa sve do danas. Istakao je njen značaj na zaštiti, revitalizaciji i unaprjeđenju vakufske imovine na ovim prostorima.

Gostima na čelu sa Glavnim imamom i profesorima islamske vjeronauke je ovom prilikom prezentiran filma o vakufima.

Neimarlija je istakao potrebu organiziranja ovakvih vannastavnih aktivnosti kojima je cilj upoznati učenike srednjih škola sa djelokrugom rada Vakufske direkcije kao i praktične posjete nekim od najznačajnijih vakufskih i kulturno - histotrijskih objekata u Sarajevu.