Izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH je počela u februaru 2009. godine, a odluka o izgradnji trajnog sjedišta Islamske zajednice u BiH u sarajevskom naselju Kovači je donesena 26. juna 2007. godine. Kamen-temeljac za novu zgradu položen je u septembru 2008. godine, a predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine.

Zbog nedostatka sredstava radovi su bili obustavljeni od 2010. do 2018. godine.

U Sarajevu je 25. oktobra 2017. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci upriličeno svečano potpisivanje protokola između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o finansiranju nastavka izgradnje administrativne zgrade Rijaseta IZ u BiH na Kovačima. Protokol su potpisali direktori pomenutih institucija dr. Senaid Zajimović u ime Vakufske direkcije Islamske zajednice i dr. Adnan Ertem u ime Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su predstavnici vrha Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem i njegovim zamjenikom Husein ef. Smajić, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç, muftije Islamske zajednice, zatim bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, direktori uprava, rukovodioci odjela i uposlenici Rijaseta IZ i njegovih ustanova, direktori obrazovnih institucija Islamske zajednice, kao i brojni gosti iz javnog i kulturnog života. Sve uprave Rijaseta, direkcije i druge službe će nakon okončanja izgradnje biti smještene pod jednim krovom.

U aprilu 2018. god. potpisan je ugovor između Rijaseta i izvođača radova -  firme ITC iz Zenice, čime su i zvanično započeti radovi.

Finansijska konstrukcija, kada su u pitanju građevinsko- zanatski radovi, je zaokružena, a sve radove te vrste finansira Generalna direkcije vakufa Republike Turske.

Važno je napomenuti da su u svrhu što kvalitetnije realizacije ovog projekta, uključeni brojni stručnjaci. Pored stručnog nadzora firme G4 I Ćema d.o.o. iz Sarajeva, koje su obavezne nadzirati radove,  sve se odvija i pod budnim okom projektanata - prof. Zlatka Ugljena i ing. Huseina Dropića.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je 23. maj 2018. u pratnji svojih saradnika obišao gradilište nove Upravne zgrade Rijaseta. Reisu-l-ulema se ovom prilikom uvjerio i trenutno stanje objekta te je od strane predstavnika izvođača radova „ITC doo Zenica“u kratkim crtama upoznat sa predstojećim aktivnostima na nastavku izgradnje. Procijenjena vrijednost radova na dovršetku objekta iznosi 12 miliona KM. Pretpostavka je da bi dovršetak izgradnje mogao trajati oko dvije godine, nakon čega će sjedište Rijaseta i kancelarije reisu-l-uleme biti preseljene u nove prostorije.

Projekat dovršetka izgradnje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH na sarajevskim Kovačima odvija se u skladu sa ugovorenom dinamikom.

Radovi na objektu Upravne zgrade Rijaseta idu dinamikom koja je uslovljena trenutnom zdravstveno-epidemiološkom situacijom. No uprkos novonastalim uvjetima radovi su ušli u završnu fazu. Trenutno se izvode radovi na oblaganju fasadnog i ogradnog zida kamenim pločama, nakon čega će se pristupiti popločavanju ulaznog hola, ulaznog platoa i rampe prema bašti. Završeni su svi molersko-farbarski, stolarski i keramičarski radovi u unutrašnjosti objekta.U narednom periodu potrebno je uraditi finu montažu uređaja na mašinskim, elektro i keramičarskim instalacijama. Ugradnja parketa i podnih obloga uvjetovana je završetkom svih navedenih radova i bit će završena u narednom periodu.