Uz video prezentaciju i prigodno obraćanje direktora Fonda g-dina Šahina Kerle i izaslanika Reisu-l-uleme g-dina Ismail ef. Smajlovića, vojnog muftije u prostorijama amfiteatra Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu u subotu, 15.12.2012. godine u prisustvu rodbine i prijatelja dodjeljene su novčane nagarde i priznanja najuspješnijim stipendistima Fonda ''Bošnjaci'' i potpisani Ugovori o stipendiranju talentovanih učenika i studenata. Ugovor je potpisalo 20 učenika i 130 studenata od čega 15 studenata sa prosječnom ocjenom 10 i dvanaest učenika generacije.

Za postigniute rezultate u toku dosadašnjeg studija stipendistima Fonda Adnanu Zahiroviću, studentu prve godine drugog ciklusa studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odsjek za hemiju, Almiru Djedoviću, studentu prve godine drugog ciklusa studija elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odsjek telekomunikacije, Hani Fatkić, studentici druge godine drugog ciklusa studija Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odsjek računarstvo i informatika, Salemu Malikiću, studentu druge godine drugog ciklusa studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, odsjek matematika, Aidi Salčić, magistrantici na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, odsjek anglistika i Sanelu Galijaševiću, studentu doktorskog studija na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, odsjek elektroenergetika, dodjeljene su novčane nagrade i priznanja koje je uručio izaslanik Reisu-l-uleme g-din. Ismail ef. Smajlović, vojni muftija.

Prisutnima se, u ime stipendista, obratio Adnan Zahirović, najbolji student prvog ciklusa studija Prirodno-matematičkog fakulteta i najuspješniji student Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2011/12. godini sa prosječnom ocjenom 10.

- Smatram da je Fond "Bošnjaci" pored roditelja i mentorice prof.dr. Emire Kahrović najviše zaslužan za moj lični uspjeh. Stipendija Fonda mi puno znači. Ona nije samo finacijska, nego ujedno i moralna podrška svima nama da se borimo i znamo da u ovoj zemlji i dalje postoje ljudi koji su spremni da nam pomognu. Raduje me što Fond uspješno djeluje toliki niz godina. U budućnosti planiram nastaviti sa radom u akademskoj zajednici na matičnom fakultetu. Mislim da je naš uspjeh najveća radost za Fond, no, nikad ne trebamo zaboraviti ono što je Fond za nas učinio i pozivam sve stipendiste da se jedan dan kada budemo u mogućnosti odužimo Fondu, rekao je između ostalog Zahirović.