Ovih dana u posjeti institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini boravi direktor Fondacije "Vakufi Južne Afrike" Zeinoul Abedien Cajee iz Južnoafričke Republike.

Fondacija "Vakufi Južne Afrike" je neovisna, neprofitna organizacija osnovana za socijalno, ekonomsko, obrazovno, intelektualno, moralno, vjersko i duhovno osnaživanje muslimanskih i povijesno ugroženih zajednica.

Gospodin Zeinoul Abedien vrlo uspješno upravlja i rukovodi Fondacijom koja se nalazi u Južnoafričkoj Republici. Rad ovog istaknutog pregaoca, iako dolazi iz države u kojoj je muslimanska zajednica nastala kao produkt kolonijalne politike, prepoznat je širom islamskog svijeta. Stoga je čest gost naučnih seminara i simpozija od Maroka do Indonezije koji se bave teoretskim i praktičnim pitanjima razvoja i upravljanja vakufima.

Uvaženog gosta je u svojstvu domaćina primio direktor Vakufske direkcije, dr. Senaid Zajimović sa saradnicima. Gospodin Cajee upoznao je Direktora i uposlenike Vakufske direkcije sa historijatom razvoja Islamske zajednice na ovim prostorima. Istaknuo je nekoliko faza u doseljavanju muslimana među kojima je svakako najznačajniji onaj iz vremena holandskog i britanskog kolonijalnog upravljanja Južnoafričkom Republikom. Naročito se osvrnuo na period rada ove male muslimanske zajednice u vrijeme aparthejda koji je zvanično ukinut tek 1993. godine. Svoju privrženost islamu i nepokolebljivoj vjeri u jednog Boga dokazali su svojim opstankom na rogu Afrike. Dokaz tome su zajednice rasute širom ove države. Poseban procvat nastao je sa dolaskom predsjednika Mendele na vlast i ukidanjem mnogih rasističkih zakona. Danas ova zajednica iako nije homogena ima džamije u skoro svim gradovima, preko stotinu vjerskih škola i dva univerziteta koji se bave stručnim osposobljavanjem vjerskih autoriteta.

Na kraju svoga obraćanja Zeinoul Abideen Cajee naglasio je kako je veoma radostan što ima priliku vidjeti ljepote Bosne i Hercegovine, ali i učiti o vakufu u iskustvu muslimana i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Bila nam je velika želja posjetiti ovu zemlju i saznati nešto o muslimanima i islamu u Bosni i Herecegovini, vidjeti vakufe u Bosni i saznati o historiji. Veoma smo sretni što smo ovdje. Mislim da se ima dosta naučiti i dosta prenijeti u svijet o muslimanima Bosne i Hercegovine. Ovo nam je drugi dan ovdje, stigli smo u subotu. Došli smo iz Istanbula sa 11. Globalne konferencije o vakufima. Željeli smo naučiti o vakufima Bosne i Hercegovine. To je bogata tradicija. Mi dolazimo iz istog sektora u Južnoafričkoj Republici i želimo imati dobre veze sa kolegama ovdje - rekao je on.

Direktor Zajimović zahvalio se gospodinu Zeinoul Abideen-u na posjeti. Istaknuo je da je veoma sretan i zadovoljan što ima priliku ugostiti svoga dugogodišnjeg prijatelja kao i prijatelja Islamske zajednice u našoj zemlji. Obraćajući se uposlenicima Vakufske direkcije istaknuo je da je riječ o čovjeku koji je naročito poznat u svijetu vakufskih fondacija i organizacija, i da on vodi jednu takvu. Zbog znanja i praktičnih vještina koje posjeduje često učestvuje na konferencijama o vakufima, širom svijeta. Na kraju svoga obraćanja direktor Zajimović zaželio je gospodinu Zeinoul Abideen-u ugodan boravak i posjetu našoj domovini.