Na poziv Generalne direkcije vakufa Republike Turske, na otvaranju i obilježavanju manifestacije „Sedmica vakufa“ Turske učestvuje mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sedmica vakufa redovna je godišnja manifestacija koja se obilježava diljem Turske, a organizatori su, pored Generalne direkcije, i podružne vakufske direkcije u svakom gradu. Na otvaranju ovogodišnje manifestacije velikom broju prisutnih članova turskog parlamenta, biznismena i kulturnih i javnih ličnosti, u sjedištu turskog parlamenta obratili su se generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske gosp. Adnan Ertem, mr. Senaid Zajimović i zamjenik premijera turske Vlade gosp. Bulent Arič.

Između ostalog mr. Senaid Zajimović je u svom obraćanju rekao: „Raduje nas prisutnost Turske u BiH. Raduje nas ekonomska, obrazovna i turistička aktivnost vaših građana. Naša vrata su vam širom otvorena. Ja, kao direktor Vakufske direkcije vas pozivam da nam pomognete u povratu i obnovi vakufa koje su gradili vaši i naši slavni preci. To je naša zajednička obaveza prema velikim vakifima koji su udarili temelje razvoja BiH. Ne smijemo dopustiti da koristi od vakufa imaju neki drugi ljudi a ne oni koji su vakufnamom određeni. Želim pohvaliti veliki uspjeh Generalne direkcije vakufa Republike Turske u obnovi i jačanju turskih vakufa i vaše iskustvo u tome nam je od neprocjenljivog značaja.“

Inače, ovogodišnja manifestacija nosi naziv „Vakufi na Balkanu“. Svi sadržaji posvećeni su vakufima u zemljama Balkana. U sklopu ovogodišnje manifestacije u periodu od 9. 05. do 11. 05. 2012. organizirat će se i Međunarodni simpozij o osmanslijskim vakufima na Balkanu. Na simpoziju će učestvovati mnoga poznata imena iz svijeta nauke. Našu zemlju će predstavljati: dr. Behija Zlatar, dr. Aladin Husić, Dino Mujadžević, dr. Fikret Karčić, dr. Ćazim Hadžimejlić. U radu komisija i radnih grupa simpozija učestvovat će mr. Senaid Zajimović i advokat Esad Hrvačić.

Inače Generalna direkcija vakufa je centralna institucija koja se brine i upravlja svim vakufima u državi. Centralizacija prihoda i aktivnosti zastupljena je u stopostotnom procentu. Turska Vakufska direkcija ažurno vrši restauraciju monumentalnih vakufskih objekata i stavlja u funkciju sve do sada neperspektivne nekretnine. Prihodi od vakufa u roku od deset godina porasli su sa 6 miliona 2001. godine na 6 milijardi lira 2011. godine. U upravljanju, revitalizaciji i zaštiti vakufa svesrdnu pomoć pruža im država.