Na objektu se trenutno radi zadnja ploča nakon čega će se pristupiti zidanju pregradnih zidova.

16.04.2018. god.

Pred velikim brojem mještana te predstavnika društeno političkog života Srednjobosanskog kantona i općine Fojnica, jučer je u centru ovog mjesta svečano položen kamen temeljac za izgradnju vakufskog administrativnog centra „Medresa“, u organizaciji Vakufske direkcije i Medžlisa IZ Fojnica. Inače, svečanost je organizirana u sklopu 8. manifestacije „Dani vakufa u BiH“ koju organizira Vakufska direkcija u saradnji sa drugim organima Islamske zajednice u BiH.

19.02 2018. god.

U prostorijama Vakufske direkcije potpisan Sporazum o realizaciji projekta izgradnje Vakufskog administrativnog centra (zgrade Medrese) u Fojnici. Protokol su potpisali dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije i Ramiz Meša, predsjednik Medžlisa iZ Fojnica.

21.04. 2017. god.

Potpisivanjem protokola između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o početku realizacije tri vakufska projekta u BiH zvanično je počela 7. manifestacija Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2017.

Potpisivanjem protokola planira se rekonstrukcija i restauracija Ferhad-begove džamije u Tešnju, ponovna izgradnja Medrese u Fojnici i rekonstrukcija i restauracija Behram-begove džamije u Tuzli.

12.12.2013. god.

Općinsko vijeće Fojnice donijelo je Odluku o privremenom vraćanju vakufske imovine Islamskoj zajednici u BiH, odnosno Medžlisu Islamske zajednice Fojnica. Naime radi se o objektu „Medrese“ koja je dugi niz godina služila kao zgrada Općine Fojnica. Ovim činom završena su dugogodišnja nastojanja Vakufske direkcije IZ i Medžlisa IZ-e Fojnica da objekat vrati njenim izvornim vlasnicima.

Prema historijskim izvorima izvjesni Šaban ef. sagradio je džamiju 1666. godine a nakon toga je dao sagraditi medresu i tekiju u Fojnici.