Dodjelom zahvalnica donatorima i podržavaocima, kao i prezentacijom urađenog, sinoć je u Islamskom kulturnom centru zvanično zatvorena ovogodišnja manifestacija “Mjesec vakufske masline”, koja je, drugu godinu zaredom, dala odlične rezultate. Obrađeno je 25.000 m2 maslinjaka, a biće posađeno 300 novih stabala.

Manifestaciju koju je prije mjesec otvorio, a sada i zvanično proglasio zatvorenom, potpredsjednik Opštine Bar Radomir Novaković Cakan, pozvao je sugrađane da se naredne godine u još većem broju priključe ovoj humanoj i plemenitoj akciji.

Manifestacija koja je bila mnogo više, od inače, velikog zadatka sređivanja i uređenja ogromnih kompleksa maslinjaka u posjedu Islamske zajednice, završena je uspješno.

Sakupljeno je preko 19.000 € donacija u novcu i materijalu, uređeni brojni maslinjaci, a ono što je, možda i najvažnije, ponovo su se oko svetog drveta okupili građani Bara, neovisno od vjerske pripadnosti, političkog opredjeljenja ili starosne dobi.

Među prvima akciji su se priključili Društvo maslinara, NVO “Infosport” i Izviđački odred “24. novembar”.

“Aktivnosti u okviru Mjeseca vakufske masline bile su značajne sa nekoliko aspekata- očistili smo maslinjake, dobili nova stabla koja će naredne godine dati plodove, zaštitili i druge maslinjake od požara, jer je sve očišćeno od makije i nepotrebnog rastinja. Možda je najvažniji efekat akcije što su se ponovo oko masline okupili i družili građani i, ponovo smo pokazali da nas maslina povezuje. Iako je Islamska zajednica organizator manifestacije, svi ljudi dobre volje su bili prisutni na terenu i svi zajedno smo radili”, kazao je Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar.

NVO “Infosport”, čiji je jedan segment djelovanja ekologija, odnosno zaštita životne sredine, prepoznatljiva je po projektu ozelenjavanja priobalnog pojasa opštine, formiranju Avenije i Parka masline. Priključili su se i manifestaciji “Mjesec vakufske masline”.

“Bar je prepoznatjiv po maslinama i maslinjacima, zato imamo posebnu emociju prema ovom drvetu, kao simbolu dugovječnosti, mira, prijateljstva i skladnog suživota tri vjere naroda u našem gradu. Uvijek ćemo se odazvati ovakvim akcijama”, kazao je mr Miodrag Banović, predsjednik NVO “Infosport”, koji je podsjetio da su nedavno posadili pet novih stabala masline u O.Š. “Srbija” u Starom Baru i šest u garnizonu Mornarice VCG, koje simbolizuju šest država, učesnica vojne vježbe u gradu pod Rumijom.

Izviđači odreda “24 novembar” uvijek podržavaju plemenite i humane akcije.

“Mi mo uvijek tu kada su pitanju dobronamjerne i opšte društveno korisne aktivnosti. To je i suština izviđačkog pokreta i drago nam je što smo bili dio ove manifestacije. Naši izviđači radili su vrijedno, iako nije, zbog raspusta i godišnjih odmora, bio veliki broj naših članova, koji su prikupljali otpad, granje i makiju”, kazao je Miodrag Tanjo Masoničić, predsjednik odreda.

Fahrudin Zaganjor, predsjednik Džematsko-vakufskog odbora Stari Bar, zahvalio se svima koji su podržali akciju uređenja vakufskih maslinjaka, među kojima su najveći donatori Edis Škrielj i Ilijas Osmanagić, koji su poklonili montažnu kuću, vrijednu 11.000 €, za smještaj onih koji će održavati maslinjake, kao i hotel-restoran “Stara čaršija”.

“Akcija je rezultirala prikupljanjem preko 19.000 € u novcu, materijalu i radu. Novčanih sredstava uplaćeno je ukupno 3.950 €. Naši vjernici u džamijama u Baru sakupili su 1.416 €, a privrednici u materijalu i radu 3.900 € “, kazao je Zaganjor , koji je svim donatorima uručio zahvalnice , kao i medijima koji su pratili manifestaciju- medijskim sponzorima-Radio Baru, Bar Infu i Televiziji Crne Gore, te TV “Vijesti” i portalima “Vijesti” i “Jedro”.

Manifestaciju je zvanično zatvorio potpredsjednik Opštine Bar Radomir Novaković Cakan, koji je svoje obraćanje počeo riječima: “Blago onome kome Bog vraća”. On se zahvalio, kako je istakao, svim divnim ljudima koji su učestvovali u akciji, ubijeđen da su to učinili od srca.

“Zato svi vi večeras nijeste gosti, nego domaćini. Posebno se zazhvaljujem izviđačima, članovima Društva maslinara i NVO ‘Infosport’ koji su prepoznati u gradu kao pioniri dobrotvornog rada. Obećao sam da ću donirati maslinu i, nadam se, da je ona našla svoje mjesto u vašem vakufu. Na nama je da nastavimo i želim večeras da pošaljem poruku komšijama, braći, kumovima, prijateljima, da se priključe dogodine u još većem broju ovoj i sličnim akcijama”, kazao je potpredsjednik Novaković.

Tri stotine novih maslinovih stabala biće posađeno kada stručnjaci procijene da su za to najpovoljniji uslovi.

Preuzeto sa: https://barinfo.me