Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 7. maja, obilježava Dan džamija, u znak sjećanja na dan kada je u Banjoj Luci 1993. godine minirana Ferhadija džamija.

Hutbu je povodom Dana džamija i vakufa u Istiklal džamiji u Sarajevu kazivao direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice dr. Senaid Zajimović. 

Zajimović je u svom obraćanju ukazao na važnost obilježavanja Dana džamija, manifestacije koja slijedi povodom Dana vakufa, ali i na važnost današnjeg obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u period od 1992. do 1995. godine.

Također, ukazao i je i na značaj 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana, naglasivši da su svi ovi događaji svaki na svoj način važni. 

- Džamije održavaju i grade oni koji vjeruju u Allaha Uzvišenog i Sudnji dan. Hvala Allahu da pripadamo toj grupi ljudi. Ljudi se dijele na dvije grupe, nema nacija. Postoji dobri i oni koji to nisu. Mi pripadamo dobrim ljudima, onoj generaciji graditelja koja iz ničega ponovo gradi. Treba da smo sretni zbog toga, jer, nasuprot toj generaciji su oni loši. Nas, ovu generaciju je Uzvišeni Gospodar počastio da svih onih 800 džamija i drugih 400 vakufskih objekata koji su srušeni za vrijeme posljednje agresije, da ih ponovo uzdignemo i ponovo izgradimo, popravimo - naglasio je Zajimović. 

Ukazao je da se gradeći džamije prisjećamo značaja i uloge vakifa. 

- Praveći Aladža džamiju, mi uzdižemo ime velikog Hasana Nazira, obnavljajući Ferhadiju, ali i druge džamije, mi imena njihovih vakifa i graditelja ponovo uvodimo u javni eter. Ne mogu oni srušiti koliko mi možemo sagraditi. Gradeći ponovo naše džamije mi gradimo i džemat, a bez džemata, ne možemo ništa - kazao je Zajimović.

Gradeći džamije, kako je pojasnio, mi podsjećamo sebe na velike vakife i ono što ostaje iza nas.

- Nema dana kada mi makar jednom ne spomenemo Gazi Husrev - bega, a koliko godina je prošlo od njegovog vakufa, ali i druge vakife. Dosta smo uspjeli i uspjet ćemo još, sve ćemo vakufe ponovo obnoviti - istakao je Zajimović, te dodao da su svi vakufi koje su raniji sistemi oduzimali, preživjeli. 

Poručio je na kraju i da nas Kur'an i hadis obavezuju da na nepravdu ne smijemo šutiti, uputivši dovu Allahu dž.š. da budemo od dobrih i onih koji su optimistični.  

A.N. / Preporod.info