Ovo mjesto iza sebe ima dugu historiju i mnogo govori o vjekovnom postojanju i opstajanju islama i muslimana, kaže ef. Fazlagić

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije „Dani trebinjskih džamija“ održan je u džamiji „Adamir Jerković“ u Lastvi. Priređen je i svečani program povodom izgradnje munare i turbeta koji su naknadno pridodati.

Prema riječima mr. Salema ef. Dedovića, muftije mostarskog, sve je podređeno ovom današnjem danu.

- Ovaj događaj smo stavili u vrh događaja u ljetnom periodu. Sretni smo što MIZ Trebinje radi na tome da se vrata svih trebinjskih džamija otvaraju kroz mevludske svečanosti - istakao je muftija Dedović

U ime reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića obratio se njegov izaslanik dr. Abdulgafar Velić, glavni imam MIZ Sarajevo, koji je naglasio da su zahvalni hadži dr. Adamiru i hadži Almini Jerković na svemu što su uradili za ovu džamiju.

U ime domaćina prisutne je pozdravio glavni imam MIZ Trebinje hafiz Sadik ef. Fazlagić koji je naveo da ovo mjesto iza sebe ima dugu historiju i mnogo govori o vjekovnom postojanju i opstajanju islama i muslimana na ovim prostorima.

Tri puta rušena i ponovo građena

O džamiji, njenoj historiji, suživotu u Lastvi, i tome kako se odlučio da obnovi ovu džamiju, u spomen na svog oca, govorio je Adamir Jerković, vakif džamije.

- Džamija je napravljena davne 1816. godine, a za 205 godina trajanja tri puta je rušena i ponovo građena. Posljednji put je potpuno devastirana 1993. godine da bismo je moja hanuma Almina i ja potpuno obnovili 2010. godine. Potpunu obnovu dovršili smo dogradnjom munare 2020. godine, i pridodali smo joj turbe. Ovaj prostor sada je zaokružen. Tako, eto, poslije dva vijeka na Džamiji “Adamir Jerković” u Lastvi gore kandilji - pojasnio je Jerković.

Nakon rata nema pobjednika

Jerković dalje ističe da je suživot na ovim prostorima veoma važan i za muslimane i njihove pravoslavne komšije i da se svi moraju okrenuti budućnosti.

- Ratna iskustva nas podučavaju da u Bosni i Hercegovini nema pobjednika i nikad ga neće ni biti, da nam ratovi nisu donijeli ništa dobro i da smo u njima skoro sve izgubili. Nema nama drugog puta nego da koračamo zajedno. Svaki narod neka se moli na svoj način dragom Bogu, kojemu nisu mili rušitelji džamija i crkava, ubice i progonitelji ljudi - zaključio je dr. Jerković

Preuzeto sa avaz.ba