Ova institucija se u potpunosti finansira iz vakufskih sredstava, te nemaju nikakvih prihoda iz državnog budžeta. Mnogobrojnim projektima kojima razvija vakuf, Direkcija doprinosi i otvaranju novih radnih mjesta, pokazujući veliku ulogu vakufa u državnoj ekonomiji i razvoju urbanih sredina i turske privrede.

Osmansko carstvo je država koja je stotinama godina suvereno vladala područjem Male Azije, Balkana i Jugoistočne Evrope, te Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Jedna od najmoćnijih imperija ljudske civilizacije u mnogim poljima je doprinijela razvoju ljudskog društva općenito, a dobro koje je ostalo nakon njega danas je ponos svih zemalja koje su nekada bile njegov sastavni dio, i milioni turista mu se svakodnevno s razlogom dive. Mnoge ideje su za to vrijeme bile napredne sve dok ih vrijeme nije preteklo, dok su druge opstale i danas svjedoče umijeću i posvećenosti tadašnjih graditelja.

Najveći dio tog kulturnog blaga predstavljaju vakufi. Prirodno je da najviše blaga koje je za sobom Carstvo ostavilo bude u Republici Turskoj. Danas tim blagom upravlja, štiti ga i razvija Generalna direkcija vakufa Republike Turske (VGM).

Generalna direkcija vakufa Republike Turske je osnovana 1924. godine, i djeluje pri Ministarstvu kulture i turizma, sa sjedištem u Ankari. Ova institucija brine o preko 65 000 vakufa na području Turske, od kojih su većina tzv. mezbut vakufi osnovani u doba Seldžuka i Osmanlija, kojima direktno upravlja Generalna direkcija vakufa. Manji broj je samostalnih vakufa (tzv. mulhak) i džemaat fondacija (fondacija vjerskih manjina) čijim radom Direkcija nadzire, dok su preostali novi vakufi, osnovani nakon 1923. godine prema turskom građanskom pravu.

Pri Direkciji djeluje i nekoliko ustanova koje su osnovali: Univerzitet Bezmialem i Univerzitet Sultan Mehmed Fatih u Istanbulu, na kojima studira preko 10 000 studenata. Ova institucija obnavlja i restaurira stare objekte osmanskog naslijeđa, daje stipendije turskim i stranim studentima, bavi se izdavaštvom, a mjesečno podijele 35 000 prehrambenih paketa porodicama u potrebi.

Ova institucija se u potpunosti finansira iz vakufskih sredstava, te nemaju nikakvih prihoda iz državnog budžeta. Mnogobrojnim projektima kojima razvija vakuf, Direkcija doprinosi i otvaranju novih radnih mjesta, pokazujući veliku ulogu vakufa u državnoj ekonomiji i razvoju urbanih sredina i turske privrede.

Bogato iskustvo upravljanja i razvoja vakufa vodi Generalnu direkciju vakufa ka inovativnim savremenim oblicima vakufa, kao i načinima razvoja, među kojima su: fabrike za proizvodnju obnovljivih izvora energije, staza za Formulu 1, veliki tržni centri, fondacije za brigu o plantažama maslina, itd.

Generalna direkcija vakufa djeluje i van Republike Turske, radi očuvanja osmanskog naslijeđa i van Turske, a njen prvi projekat bio je u Bosni i Hercegovini. U Bosni i Hercegovini su realizovali desetine projekata, a najznačajniji uključuju: ponovnu izgradnju Aladža džamije u Foči, Ferhadije i Arnaudije u Banja Luci, Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, Gazi Isa-begovog hamama u Sarajevu, restauraciju Baščaršijske džamije u Sarajevu, izgradnju Upravne zgrade Rijaseta IZ, itd.