Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy danas je u Banjoj Luci tokom posjete Bosni i Hercegovini obišao gradilište Arnaudije džamije, temelje Sahat kule i Ferhat-pašinu džamiju, nakon čega je održao sastanak sa Nusretom Abdibegovićem, muftijom banjalučkim.

On je nakon sastanka rekao da u Bosni i Hercegovini imaju blizu 21 investiciju, među kojima su Ferhat-pašina džamija i Arnaudija, a postoji i upit u vezi sa Sahat-kulom koji će razmotriti, te prema tome i odgovoriti.

- Kao i cijeli svijet, pandemija je i nas pogodila. Nije bilo prilike da dolazimo i da se sastajemo i razgovaramo sa našim prijateljima u Bosni i Hercegovini, ali sada je vrijeme, proces normalizacije, koji koristimo da se sastanemo. Naravno, dogovorili smo osnove o tome šta i kako raditi dalje u vezi s historijskim objektima i drugim aktivnostima od društvenog značaja - izjavio je Ersoy.

Zahvalio se direktoru Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaidu Zajimoviću i muftiji banjalučkom Nusretu Abdibegoviću na gostoprimstvu.

Prenio selame predsjednika Erdogana

- Želio sam samo da kažem da prenesem selame predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana i ministra kulture Mehmeta Nuri Ersoja narodu BiH i da kažem da se naše prijateljstvo nastavlja kroz dobre odnose naših zemalja i dalje - rekao je Ersoy.

Muftija banjalučki izrazio je zadovoljstvo na prilici da iskaže dobrodošlicu Ersoyu i njegovim saradnicima dobrodošlicu i pokaže ono što je do sada urađeno u gradu na Vrbasu.

- Ponosni smo na bratsku ruku Republike Turske i podršku. Bez njihove podrške ovaj grad bi bio donekle i značajno i pust i prazan. Njihova ruka nam daje snagu da ostanemo ovdje i njihova pomoć nas uspravlja u ovom gradu. Mi se nadamo da će Arnaudija džamija dobiti svoj izvorni oblik i da ćemo biti u prilici otvoriti je za vjernike i sve posjetitelje ovog grada. Ono što je težišno za nas jeste obnova Sahat kule. Čuo sam lijepe riječi i podršku sve dok postoji jedna potreba nama u ovom gradu da ćemo imati podršku Vakufske direkcije odnosno turskog naroda - rekao je Abdibegović.

Dodao je da će Banja Luka vjerovatno imati potrebu da ponovo udomi svoje sinove i kćeri koji su otšli, protjerani i koji su negdje daleko, jer sa objektima bez ljudi grad će biti pust.

- Mi želimo da grad bude živ sa svojim žiteljima i sa svojim objektima tek na taj način ćemo vratiti i sliku ovog grada i vjeru u njegovu budućnosti - rekao je muftija banjalučki.

Govoreći o ponovnoj izgradnji džamije Arnaudija Abdibegović je rekao da se privode kraju građevinski radovi, ali da ostaje zahtjevno oslikavanje od kojeg zavisi završetak izgradnje za koji se on nada da će biti na proljeće. Istakao je da je zamolio predstavnike Republike Turske da pošalju najeminentnije, najjače stručnjake koji će oslikati ovu džamiju jer je važno da i taj dio objekta dobije svoj izvorni oblik.

Potpisani protokoli za 21 veliki projekat

Senaid Zajimović je rekao da Islamska zajednica u BiH već 11 godina putem svoje Vakufske direkcije surađuje sa Generalnom direkcije vakufa Republike Turske.

- Mi smo do sada potpisali protokole za 21 veliki projekat, a radi se o projektima od iznimnog značaja i važnosti prije svega o nacionalnim i historijskim spomenicima. Do sada smo realizirali sedam, ostali prokejti su u fazi realizacije. Sa Arnaudijom ćemo okončati osmi projekat - rekao je Zajimović.

On je dodao da se nada da će se saradnja nastaviti i u budućnosti jer oživljavaju zajedničku historiju, kulturu i tradiciju, koja se vidi u oživljavanju vakufskih, nacionalnih objekata od posebnog značaja, kao što su džamije i hanovi izgrađeni prije 500 godina.

- Mi kao IZ u BiH u saradnji sa svojim muftijstvima, sa vakufskom direkcijom sa medžlisima smo veoma zahvalni generalnoj direkciji vakufa Republike Turske što je prihvatila naš poziv i zahtjev da nam pomogne u oživljavanju naše zajedničke historije i kulture - rekao je Zajimović.

Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy boravi u posjeti BiH od 10. do 13. juna, a jučer je u Sarajevu posjetio ambasadu Republike Turske u BiH gdje se sastao sa ambasadorom Sadikom Baburom Girginom.

Planirano je da Ersoy posjeti nekoliko gradova u BiH među kojima su Fojnica, Travnik, Sanski Most, Nevesinje i Mostar.

Preuzeto sa https://faktor.ba/