Vakufsku direkciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini posjetio je Zeinoul Abideen Cajee, osnivač i izvršni direktor nacionalne "AWQAF" fondacije Južne Afrike.

Ovom prilikom Cajee je razgovarao sa direktorom Vakufske direkcije hafizom dr. Senaidom Zajimovićem, koji je ovaj susret ocijenio kao vema važan.

- Veoma sam sretan i zadovoljan što je moj dugogodišnji prijatelj i prijatelj Islamske zajednice došao u posjetu našoj zemlji. Riječ je o čovjeku koji je poznat u svijetu vakufskih fondacija i organizacija, i on vodi jednu takvu. Često učestvuje na konferencijama o vakufu, širom svijeta - izjavio je ovom prilikom direktor Zajimović.

Dodao je da su zajedno članovi Stručnog tima za izradu određenog dokumenta o vakufima, koji će biti osnova za upotrebu u cijelom islamskom svijetu.

- Zeinoul Abedien Cajee je učestvovao sa svojim iskustvom iz Južne Afrike, ja sa iskustvom iz Bosne i Hercegovine, kao i naši drugi prijatelji, iz Malezije, Indonezije. Banka iz Indonezije finansira sve te radnje. Također, Islamski fakultet u Indoneziji učestvuje u izradi tog dokumenta. Dakle, radi se o osobi sa bogatim iskutvom koje može prenijeti, ne samo nama u Vakufskoj direkciji, nego svim muslimanima - naglasio je direktor Zajimović.

Zeinoul Abideen Cajee naglasio je kako je veoma radostan što ima priliku vidjeti ljepote Bosne i Hercegovine, ali i učiti o vakufu u iskustvu muslimana i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Bila nam je velika želja posjetiti ovu zemlju i saznati nešto o muslimanima i islamu u Bosni i Herecegovini, vidjeti vakufe u Bosni i saznati o historiji. Veoma smo sretni što smo ovdje. Mislim da se ima dosta naučiti i dosta prenijeti u svijet o muslimanima Bosne i Hercegovine. Ovo nam je drugi dan ovdje, stigli smo u subotu. Došli smo iz Istanbula sa konferencije o vakufima. Željeli smo naučiti o vakufima Bosne. To je bogata tradicija. Mi dolazimo iz istog sektora u Južnoafričkoj Republici i želimo imati dobre veze sa kolegama ovdje - izjavio je on.

Zeinoul Abideen Cajee poznat je u krugu vakufskih organizacija i fondacija, te je značajan njegov intelektualni doprinos izučavanju vakufa. Veoma je prihvaćen kao naučni radnik i menadžer, koji je ostvario brojne uspjehe u matičnoj zemlji.

Preuzeto sa preporod.info