U džematu "Sabur" u njemačkom gradu Schüttorf održana je tradicionalna Večer Kur’ana, a u okviru koje su prikupljena sredstva i za izgradnju džamije.

Ovaj džemat osnovan je prije tačno pet godina. Inicijator osnivanja džemata bio je rahmetli Kemal-ef. Salihović. U toku ovih godina džemat je djelovao u iznajmljenim prostorijama, a sada se ukazala želja za izgradnju džamije, koja će biti vakuf Bošnjakinja i Bošnjaka u ovom njemačkom gradu.

Ejub-ef. Murtić, prvi imam u ovom džematu predstavio je planirani projekat, te najavio da će u sklopu ovog islamskog centra biti izgrađena biblioteka, koja će nositi ime po rahmetli Kemal-ef. Salihoviću.

- Osnivač i vizionar ovog džemata bio je rahmetli Kemal-ef. Salihović. Imam koji je svojom idejom udario temelje osnivanju ove zajednice Bošnjakinja i Bošnjaka ovdje u ovom gradu. Kemal efendija je osoba koje se uvijek rado sjetimo. Molim Boga Dragog da našem Kemalu podari džennetske ljepote na onom svijetu. Džemat je zbog ovog doprinosa nama odlučio da naša biblioteka nosi naziv "Kemal-ef. Salihović" - kazao efendija Murtić.

Zajedno sa Večeri Kur’ana, održana je i Vakufska večer, u toku koje su svi oni koji žele biti vakifi mogli dati svoj novčani doprinos.

Imam džemata Aldin-ef. Kusur, koji je ujedno glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, ovom prilikom za izjavio je da je "džemat Schüttorf mali džemat velikog srca".

- Džemat koji svakog svog člana posmatra kao dio jedne porodice koja se zove Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj - džemat "Sabur" u Schüttorfu. Molim Uzvišenog Allaha da nagradi sve naše vakife i vakife koji svoju materijalnu i moralnu podršku daju izgradnji ove Božije kuće - izjavio je Kusur.

Elvir Gusinac je predsjednik džemata "Sabur" Schüttorf. Ujedno je njegova porodica trenutno najveći vakif izgradnje ove džemije.

- Uzvišeni Allah, dž.š., je Onaj koji je mojoj porodici i meni dao mogućnost da na ovaj način podržimo izgradnju ove Božije kuće. Na tome Mu zahvaljujemo. Nema razlike između malog i velikog doprinosa izgradnji jedne džamije, svaki doprinos je vrijedan, a Allah, dž.š., je onaj koji će za dobra djela nagrađivati. Pozivam sve one koji mogu da podrže ovaj naš hajirli projekat. Svaki doprinos, svaka pomoć je dobrodošla - kazao je Elvir Gusinac.

Prisutnima su se ovom prilikom obratili: Mensur-ef. Pašalić, Iz Uprave za vjerske poslove RijasetaIslamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Rifat-ef. Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj gori), hfz. dr. Kenan-ef. Musić, sa Fakulteta islamskih nauka, te imami Rejhan-ef. Hot, Haris-ef. Kalač i hafiz Nijaz-ef. Aganhodžić.

Učaći Kur’ana i interpretatori ilahija i kasida bili su kurra hafiz Aziz-ef. Alili, hafiz Madžid Aganhodžić, Mustafa Isaković, Mirnes Buko, Abdussamed Šljivar, Muharem Mešinović, Youssef Hilal i Enur Imeri, objavila je Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj.

Preuzeto sa preporod.info