Muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću je u Srebrenici uručena odluka Ustavnog sudu Bosne i Hercegovine i odluka Okružnog suda u Bijeljini u vezi s fabrikom „Unis-Feros“ AD Srebrenica. Donošenjem ovih odluka konačno je završena i pravna borba za nekretninu koju je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini 2018. godine kupila u Srebrenici.

Podsjećamo da je Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, na natječaju koji je vodio Osnovni sud u Srebrenici 2018. godine, kupio nekretnine fabrike „Unis-Feros“ AD Srebrenica. Sve finansijske obaveze Medžlisa IZ Srebrenica prema Osnovnom sudu u Srebrenici, u vezi s kupovinom ove nekretnine koja je koštala 687.800,00 KM, izmirene su 5. decembra 2018. godine. Dio uplaćenih sredstava osigurao je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini a dio Muftijstvo tuzlansko uz pomoć pedeset i pet privrednika – vakifa iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što je završena procedura oko upisa nekretnine u vlasništvo Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, Okružni sud u Bijeljini je ukinuo rješenje Osnovnog suda u Srebrenici i predmet vratio na ponovni postupak. Odmah je uložena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi kršenja prava na imovinu. U februaru 2022. godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosi odluku da se apelacija usvaja, utvrđuje povredu prava na imovinu, ukida odluka Okružnog suda u Bijeljini i istom nalaže da donese novu odluku. Okružni sud u Bijeljini postupio je po nalogu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i potvrdio da je kupljena imovina vlasništvo i posjed Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

- Ova nekretnina nalazi se neposredno uz Memorijalni centar i šehidsko mezarje u Potočarima i zbog toga ima veliki značaj za sve muslimane. Naši vakifi su jasno iskazali svoje veliko dobročinstvo ovdje u Podrinju, u Potočarima, a njihovu plemenitu namjeru pratila je odlučnost Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem. Završetak ovog za nas iznimno teškog procesa dolazi u vrijeme kada se brojni Bošnjaci bore za očuvanje svoje zemlje u Podrinju koja im se bespravno oduzima. Neka ovo svima nama bude veliki podstrek da ne odustajemo na putu koji će nas, uz Božiju pomoć, voditi izgradnji pravednijeg društva - poručio je ovim povodom muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica zahvalili su se Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na njihovoj brizi o ovom vakufu, Advokatskom društvu “Adil Lozo i drugi” koje je vodilo ovaj postupak, te svima koji su tokom cijelog perioda kupovine ove nekretnine pružali podršku Islamskoj zajednici.

Preuzeto sa preporod.info