Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je na posebno organiziranoj svečanosti otvorio novosagrađeni vakufski kompleks Podveležje u Mostaru.

Svečanu vrpcu uz reisu-l-ulemu presjekli su mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Džafer Alić i direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH hfz. dr. Senaid Zajimović.

Novosagrađeni vakufski kompleks se sastoji od četiri zgrade čiji će kapaciteti biti podređeni potrebama Centra za stare osobe i hotelsko turističke djelatnosti. Centar za stare osobe raspolaže sa 18 dvokrevetnih i osam trokrevetnih soba, prostorijama za dnevni boravak s trpezarijom, vanjskim prostorom za odmor i rekreaciju.

U sklopu kompleksa obnovljena je stara džamija koja će pored svoje primarne uloge imati i funkciju biblioteke i čitaonice. Centar je u potpunosti prilagođen svim životnim potrebama i navikama osoba starije životne dobi. Hotel raspolaže sa 15 apartmana, restoranom kapaciteta 80 unutrašnjih, 40 vanjskih mjesta i višenamjenskom konferencijskom dvoranom. Ovo je prva ustanova Islamske zajednice u BiH ovakve vrste.

Danas smo svjedoci rađanju jednog plemenitog projekta koji svojom pojavom potiče rast i razvoj ovoga kraja - istakao je, između ostalog, predsjednik MIZ Mostar Džafer Alić u uvodnom obraćanju.

On je ugledne zvaničnike iz javnog, društvenog, vjerskog i političkog života podsjetio na najvažnije podatke gradnje ovog centra od ideje do potencijala kojima raspolaže. Kompleks je izgrađen zahvaljujući vakufskim kreditnim sredstvima Islamske razvojne banke.

Prigodne čestitke u ime izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa Islamskoj zajednici na današnjem svečanom otvorenju uputio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

Govoreći o kulturnim, tradicijskim vrijednostima, klimatskim uslovima i potencijalima Podveležja, Marić je pobrojao infrastrukturne projekte koji su realizirani u ovom kraju od agresije do danas. Među njima nova džamija, ambulanta, pošta, zgrada Osnovne škole, motel, sportsko rekreacioni centar, asfaltiranje puteva, elektrifikacija naselja, realizacija projekta vjetroparka, motela, savremeni park prirode.

Izgradnja ovog objekta je najznačajniji projekat za budući razvoj Podveležja. Nadam se da će ovo biti samo podstrek za buduće investitore - kazao je Marić.

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović u svom govoru je apostrofirao činjenicu kako u našoj zemlji ne nedostaje lijepih i inspirativnih projekata, ali se malo o njima zna i oni ne dolaze u prvi plan niti pune naslovne stranice printanih i elektronskih medija i nisu predmet korisnih diskusija među korisnicima društvenih mreža.

Takav trend nazvao je obeshrabrujućim, jer ima za cilj da ljudima oduzmu nadu u budućnost njihove djece u budućnost zemlje. Izrazio je nadu da će motivirajući projekta izgradnje kompleksa potaknuti odlučnost kod različitih društvenih struktura da se s više vjere u sebe posvete stvarnim potrebama ljudi, osiguravajući im korisne usluge i sadržaje, materijalne i nematerijalne (duhovne) vrijednosti.

Izgradnjom Centra za zdravo starenje i turističkog odmarališta u Podveležju svjedočimo divnom opće ljudskom i civilizacijskom pregnuću koje potvrđuje da je u ovom našem podneblju moguće realizirati jedan ovakav višekorisni poduhvat koji promovira koncept investiranja u trajno dobro (vakuf) i naglašava značaj društvene brige o osobama treće životne dobi - kazao je muftija.

Dalje je u govoru podsjetio na civilizacijski doprinos vakufa općem prosperitetu način života prošlih i ovovremenih generacija. Izgradnjom kompleksa u Podveležju, naglasio je, bit će poticajan za novo sagledavanje i prepoznavanje potencijala tog podneblja i njegove dalje urbane izgradnje i oživljavanje životnih okolnosti.

Ovaj projekat primjer je koji bi trebao našeg čovjeka i sve nas zajedno podstaći da se okrenemo sebi, svojoj zemlji i potencijalima koje ona posjeduje. Nisu ti potencijali ni izbliza iskorišteni koliko bi to moglo i trebalo biti. Dijelim s vama nadu i optimizam da će ovaj projekat biti podstrek našem čovjeku da gleda i misli svoju budućnost na ovoj svojoj rodnoj grudi gdje se ukazuju prilike da se lijepo i pristojno živi od svoga rada - rekao je muftija.

Javno je odao priznanje i čestitao svima koji su bili uključeni u realizaciju ovoga projekta, od onih koji su imali viziju da se uopće uđe u ovakvo nešto, preko onih koji su projektovali, pratili, nadzirali, gradili, pa onih koji su sebe ugradili u trajno dobro kao vakifi. Menadžmentu i uposlenom osoblju poručio je da budu posebno senzibilizirani i posvećeni svome poslu.

Vi trebate demonstrirati visoki stepen sabura (strpljivosti), ljubavi, istinske i stalne pažnje, budnosti i požrtvovanosti. Budućnost ovog projekta, odnosno, bolje kazano, misijskog djelovanja Islamske zajednice kroz njega, zavisit će upravo od ovih vrlina i spremnosti da se one stječu i nadograđuju - poručio je muftija Dedović.

Izgradnju vakufskog kompleksa reisu-l-ulema IZ-e u BiH Husein ef. Kavazović je ocijenio kao jedan od važnijih projekta za cjelokupnu Islamsku i društvenu zajednicu. Shodno svom poslanju protumačio je islamska ishodišta o gradnju vakufskih dobara, čiji osnovni smisao jeste izgradnja društva i lijepih moralom ispunjenim međusobnih odnosa.

Od nas vjernika se traži da i druge podstaknemo na saradnju na Allahovom putu. Naše udruživanje u džemat nije ništa drugo do li duboko razvijena svijest da putem zajedničkog djelovanja, putem institucije i njene ustanove, možemo zadovoljiti naše ljudske potrebe - podsjetio je reisu-l-ulema, dodavši kako je u tim idejnim osnovama Islamska zajednica sačuvala svoj kontinuitet na prostorima Bosne i Hercegovine.

Ukazao je na historijsku činjenicu kako je Islamska zajednica u BiH čedo našeg naroda.

U nju su generacije ulagale svoju ljubav, trud i znanje. Činimo to i mi danas, s istim žarom i ljubavlju. Radujemo se svakom njenom uspjehu na bilo kojoj njenoj strani svijeta, kao što nas i rastuži kada se prema njoj pojedinci odnose neodgovorno i zlonamjerno. Osuđujemo takav odnos i ne slažemo se s njim - naglasio je Kavazović.

Na izgradnju ovog vakufskog kompleksa, kako je kazao, treba da bude ponosan svaki naš čovjek.

Mi pripadamo jednoj velikoj i duboko humanoj kulturi, kulturi koja smatra da je najbolji onaj čovjek koji najviše koristi drugima, nadajući se nagradi kod Allaha, koji najviše daje životu, u najširem smislu te riječi i koji vodi računa o tome da svakom dadne pravo koje mu pripada. Prema našoj kulturi, čovjek će biti pitan da li je posvetio pažnju i svakom dao njegovo pravo - upozorio je reisu-l-ulema.

Izgradnjom ovoga centra, prema njegovom mišljenju, Islamska zajednica odaje priznanje i onima koji su ranije vrijedno radili i brinuli o općem dobru.

Oni su to, nesumnjivo, zaslužili. Ovim otvaramo još jedna široka vrata: udovoljavamo potrebama onih koji su osijedili u islamu, čemu se u našoj kulturi pridaje velik značaj - akcentirao je Kavazović.

Na kraju je izrazio nadu da ovo neće biti i jedini ovakav centar, već da će uslijediti i drugi i da će Islamska zajednica na institucionalan način svoj svojoj braći i sestrama, koji su zašli u treću životnu dob, život učiniti ljepšim i sadržajnijim, da će im pružiti punu njegu i brigu i oni fizičku, medicinsku i duhovnu i okrjepu i u srca im unijeti radosti.

Preuzeto sa preporod.info