Simboličnom ugradnjom blokova na mihrapskom zidu u subota 20.9. 2019.god. je i zvanično označen nastavak radova na izgradnji Islamskog centra u mostarskom naselju Gornji Zalik. Zidne blokove ugradili su šejh Nabil Al Awady predstavnik Kuvajtske humanitarne organizacije En-nedžat El-Hajrije, mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović. Izgradnja Centra počela je 2016. godine. U protekle tri godine džematski odbor, uz podršku brojnih donatora izgradio je podrumske prostorije i prvi sprat u kojem će biti smještene mektebske učionice, dječja igraonica, čitaonica i abdesthana.

Pored ovih sadržaja u sklopu Centra biće sagrađeni i poslovni prostori iz čijih prihoda će se finansirati aktivnosti. U nastojanju za nastavak radova građevinskom odboru, posredstvom Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, svoju punu i bezuvjetnu podršku izrazili su dokazani prijatelji Islamske zajednice u BiH iz Kuvajtske humanitarne organizacije, koji su i ranih godina u saradnji sa Vakufskom direkcijom realizirali brojne projekte diljem Bosne i Hercegovine. Tim povodom, u znak potvrde istinskih prijateljstava, upriličena je kratka svečanost. „Otvorenost koju su pokazali za finansiranje izgradnje ovog objekta govori o njihovom ljudskom karakteru ali i njihovom vjerničkom osjećaju prema svojoj braći u Bosni i Hercegovini“, kazao je predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Džafer Alić. Za šejha Al-Awadyja ovakav povod okupljanja je najveličanstveniji kojeg vjernik može doživjeti na Dunjaluku, izgradnja Božije kuće.

„Ako Bogda na sličan način radovat ćemo se i onog dana kada Uzvišeni Stvoritelj bude nagrađivao iz svoje milosti“, istakao je Al Awady. Od kolikog je značaja izgradnja džamije u ovom mjestu kratkim podsjećanjem na historijat Mostara, raskošnu muslimansku tradiciju, ali i opredijeljenost Islamske zajednice u BiH da ljubomorno čuva svoj emanet, donatore je upoznao mostarski muftija Salem ef. Dedović. Podsjetio je da su muslimani jedinstveni ummet koji vežu neraskidive veze, jače od svih zemaljskih, dunjalučkih, političkih razlika koje dijele i razdiru njegovo jedinstvo. „Zato je ova džamija velika poruka za naš Mostar. Ona nosi važnu poruku našeg vjerničkog kontinuiteta“, istakao je muftija. Uz iskrene čestitke direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović prisutne je podsjetio na jedno od osnovnih određenja Islamske zajednice da predano i neumorno radi na brizi o svojim članovima i njihovim vjerskim poslovima. „Time pokazujemo da smo sposobni raditi svoj posao, da taj posao nastojimo dovesti do savršenstva i nadam se da će i drugi društveni faktori slijediti naš primjer“, poručio je Zajimović. Prema prvim procjenama izgradnja Centra trebali bi biti dovršena do narednog ramazana. Šejh Nabil Al Awady, na kraju svečanosti prisutne je obradovao obećanjem da će organizacija koju predstavlja biti godišnji pokrovitelj takmičenja u učenju Kur'ana.