Manifestacija "Dani vakufa 2024" zvanično će početi 19. aprila i trajat će do 7. maja 2024. godine.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Senaid Zajimović izjavio je za Agenciju MINA da će ovogodišnja, dvanaesta po redu manifestacija, biti jedna od najuspješnijih, s obzirom na to da će biti otvoren najveći broj objekata koji za Islamsku zajednicu u BiH, ali i Bosnu i Hercegovinu imaju višestruku vjersku, kulturnu, socijalnu i ekonomsku ulogu.

Vakufski objekti koje je uz pomoć prijatelja, Generalnog sekretarijata za vakufe iz Kuvajta i Generalne direkcije vakufa Republike Turske, Islamska zajednica u BiH dala na dar i služenje svim građanima Bosne i Hercegovine, zasigurno će služiti i budućim generacijama, a to i jeste osnovna misija vakufa - da bude trajno dobro.

- Kao i u prethodnim godinama, svaki naš projekat zaslužuje posebnu pažnju. Nekada je to zbog historijskog konteksta, nekada zbog obrazovnog karaktera, a nekada zbog ekonomske važnosti projekata koje promovišemo kroz manifestaciju. Ove godine je to, nesumnjivo, zbog svog altruističkog, plemenitog i nadasve ljudskog karaktera projekat 'Roditeljske kuće' u Tuzli. Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" i Vakufska direkcija su putem Generalnog sekretarijata za vakufe iz Kuvajta obezbijedili potrebna sredstva. Izgradnja "Roditeljske kuće" u Tuzli počela je u junu 2021. godine. Kuća je površine 400 metara kvadratnih s kapacitetom od pet smještajnih jedinica, odnosno apartmana, a tu su i zajedničke prostorije, poput kuhinje, trpezarije, dnevnog boravka, vešeraja i ostave - kazao je Zajimović.

Dodaje da je pored ovog i nekoliko projekata koji su ove godine od velikog i izuzetnog kulturno-historijskog značaja za Zajednicu. Među tim projektima je Arnaudija džamija koja će biti svečano otvorena i predana vjernicima, ali i svim građanima Banje Luke i Bosne i Hercegovine na Dan džamija.

- Ovo je posljednja banjalučka džamija koja je u potpunosti rekonstruisana i izgrađena trideset godina nakon rušenja. Uz Ferhadiju, ali i sve ostale banjalučke džamije, Arnaudija džamija svojim arhitektonskim skladom i ljepotom predstavlja posljednju bisernu nisku na ogrlici koja je Banju Luku činila prepoznatljivom u svijetu. Nimalo manje značajan projekat je i otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić-Gradu - Varcar-Vakufu kako se do tridesetih godina 19. stoljeća zvao ovaj gradić u centralnoj Bosni. Kizlar-agina džamija je kao i Arnaudija izgrađena uz pomoć Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Mi im iskazujemo neizmjernu zahvalnost što s nama zajedno ulažu napore i vode brigu o našem zajedničkom kulturno-historijskom naslijeđu - navodi Zajimović.

Iz Mrkonjić-Grada manifestacija se seli u Sanski Most gdje Vakufska direkcija zajedno s prijateljima iz Generalne direkcije vakufa iz Turske otvara jedan novi vakufski ekonomski objekat. Naime, radi se o svečanom otvaranju tržnog centra na vakufu Hamzi-begove džamije.

- Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu najveći je vakuf ove vrste u Bosni i Hercegovini i jedan od najznačajnijih projekata Islamske zajednice u BiH. Izgradnja je koštala šest i po miliona maraka, prostire se na tri duluma zemljišta i ima 7.400 metara kvadratnih korisnog prostora. Kamen temeljac položen je u aprilu 2018. godine, a gradnja je otpočela u septembru 2021. godine. Centar je sagrađen na vakufu Hamzi-bega po kome će i da nosi ime - kaže Zajimović.

Nakon Krajine svečanost će biti upriličena i u Zenici, gdje s Muftijstvom zeničkim i Medžlisom IZ Zenica Vakufska direkcija otvara Islamski centar u ovom gradu.

- Ovo je generacijski projekat i od historijskog je značaja za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, za Muftijstvo zeničko, kao i za Medžlis Islamske zajednice Zenica. Uz postojeću infrastrukturu s kojom raspolaže MIZ Zenica i Islamskim pedagoškim fakultetom, sa sadržajima koje nudi Islamski centar dobivamo uvjete za jedan novi, potpuniji i kvalitetniji vjerski i kulturni život - navodi Zajimović.

Među ostalim sadržajima ovogodišnje manifestacije ističe se i okrugli sto „Historijat, trenutno stanje i perspektive vakufa na području Medžlisa Islamske zajednice Maglaj“.

- U saradnji s Medžlisom želimo aktuelizirati neka pitanja koja tretiraju historijat, trenutno stanje vakufske imovine, te ponuditi smjernice ka njenom uspješnom i rentabilnom upravljanju u budućnosti - istakao je Zajimović.

Aktuelan je također i interaktivni forum Vakuf 2.0 "Mladi i vakufi u BiH", koji Vakufska direkcija organizira zajedno s Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu (IUS).

- Želimo saznati koje su to teme koje tretiraju pitanje vakufa a koje su predmet pažnje naše omladine, kao i to na koji način mladi mogu dati svoj doprinos u njegovom razvoju te kako ih motivirati da sutra, kada postanu aktivni članovi zajednice, dostojno preuzmu emanet vakufa kao i da sami izgrade osjećaj za dijeljenje - poručio je Zajimović.

U ovogodišnji program manifestacije uvrštena je i promocija knjige "Turbeta u Bosni i Hercegovini 1463-2008", autora Maje Dizdara i dr. Lamije Hadžiosmanović.

Ovo obimno djelo predstavlja svojevrsnu monografiju sakralnih objekata koji su vezani za mjesta posljednjeg počivališta znamenitih vjerskih, političkih i vojnih ličnosti. Djelo nema tendenciju da naučno tretira ovu tematiku ali je metodološki vrlo jasno i precizno određeno. Pisano je perom našeg istaknutog novinara i publiciste Maje Dizdara i rahmetli dr. Lamije Hadžiosmanović te čitalačkoj publici nudi jako puno detalja i zanimljivosti koje do sada nisu zabilježene.

Već tradicionalno, uz početak manifestacije ide i prigodna hutba kojom se vjernicima želi ukazati na vjerski značaj institucije vakufa u našem društvu.

Prvog dana svečanosti uz prigodan program bit će proglašen i najistaknutiji vakif za 2023. godinu.

Preuzeto sa preporod.info