Projekat “Unaprjeđenje vakufske imovine” traje deset godina, a podrazumijeva kultivaciju vakufskih parcela u vlasništvu Islamske zajednice na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Janja.

Vakufske parcele su zasijane pšenicom, krompirom i kukuruzom, ukupne površine oko 130 dunuma.

Uposlenici MIZ Janja, pored svojih primarnih poslova, urade sve poslove obrade zemlje na vakufima koristeći traktore i priključke koji su u vlasništvu Medžlisa. Glavni imam MIZ Janja, hafiz Omer-ef. Camić, redovno obilazi zasijane vakufske parcele od “Ugara” do “Gunjevaca”, prateći stanje i potrebe usjeva.

- Stručne poslove prepuštamo osoblju Opšte poljoprivredne zadruge “Agrofarmer”, uz savjete članova Izvršnog odbora koji imaju mnogo veće iskustvo u poljoprivredi. Podsjećamo da su prinosi kukuruza sa vakufskih parcela, krajem prošle godine, bili rekordni za naše područje, te je Medžlis Islamske zajednice Janja, kao proizvođač, uvršten u katalog sjemena “Dekalb” za 2024. godinu, za prosječan urod kukuruza od 1216 kg/dn, na parceli “Gunjevci” površine 35 dunuma - naveli su na internet stranici Medžlisa.

Preuzeto sa preporod.info