Učenjem hair-dove i klanjem kurbana danas je označen početak građevinskih radova na obnovi Dugalića džamije u Nevesinju i Opijačeve tekije u Mostaru.

Učenjem hair-dove i klanjem kurbana danas je označen početak građevinskih radova na obnovi Dugalića džamije u Nevesinju i Opijačeve tekije u Mostaru.

Obnova ova dva kulturno-historijska objekta, posredstvom Vakufske direkcije u BiH, finansirana je od strane Direkcije za vakufe Republike Turske, kroz zajednički program revitalizacije i unapređenja vakufske imovine iz osmanskog perioda.

Rok za obnovu Dugalića džamije je 24 mjeseca, a Opijačeve tekije 18 mjeseci, na čemu će raditi izabrana firma iz Republike Turske, u partnerstvu sa domaćim građevinskim preduzećima.

Projekat obnove Dugalića džamije podrazumijeva obnovu nevesinjske sahat-kule i pratećih prostorija unutar jedinstvenog kompleksa.

- Mi smo sa Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske dogovorili kao jedan projekat, i oni dijele sudbinu jednog projekta iako se u biti radi o dva objekta u različitim mjestima, te će u dinamici u potpunosti pratiti jedan drugi - ističe Huso Salihović, rukovodilac Odjela za pravne i ekonomske poslove Vakufske direkcije.

Obnova Dugalića džamije je posljednja obnova porušenih džamija u ovom gradu.

- Ova džamija je jedna od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja je samo nekoliko metara udaljena od objekta Srpske pravoslavne crkve. Mislim da one trebaju biti most spajanja različitosti, različitih vjera, kultura i tradicija na ovim prostorima - kazao je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Nevesinje Šerif Kujan.

Obnova Opijačeve tekije višedecenijska je želja muslimana u Mostaru koju je izdašno podržao MIZ Mostar na temelju ranije donesenih odluka svih struktura IZ u ovom gradu da vrate sve njegove ukrase u autentičnom smislu.

- Namjera nam je da uz građevinski izgled tih objekata vratimo i suštinske sadržaje koje su im dodijelili njihovi vakifi. Takav je slučaj i sa Opijačevom tekijom. Uz napore da joj vratimo izvorni izgled želimo vratiti i onaj dio sadržaja koji se obavljaju u tekiji. Uz to razvijat ćemo edukativne i naučne sadržaje primjerene vremenu u kojem živimo - pojašnjava predsjednik MIZ Mostar Džafer Alić.

Radove u svojstvu stručnog konsultanta u ime turske firme nadgledat će Ahmet Yazici, arhitekta turske firme Bilsa-inšaat.

- Naša uloga u ovom dijelu posla je da nadziremo radove kako bi bili izvedeni što bolje u tehničkom smislu - kazao je Yazici.

Realizacijom ovih projekata obnove Dugalića džamije i Opijačeve tekije Vakufska direkcija, shodno svojim programskim smjernicama nastavlja sa planskim aktivnostima obnova i revitalizacija svih vidova vakufa u našoj zemlji, među kojima će se u narednom periodu naći i obnove Hadži Baline, Ali hodžine i džamije Fatime kadun u Mostaru.

- Posebnu pažnju mi posvećujemo tome što pružamo podršku medžlisima na terenu u smislu funkcioniranja, rada, pomoći i razvoju novih kao i starih vakufskih vrijednosti. Nakon što nam medžlisi kandidiraju projekat Direkcija se potrudi da pronađe financijere za te projekte. Posebno smo ponosni na saradnju sa generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske jer smo posljednjih deset godina realizirali značajne kapitale projekte koje su od velike kulturno-historijske važnosti, ne samo za IZ i Bošnjake, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu - naglasio je Salihović.

Dugalića džamija u Nevesinju izgrađena je 1515. godine. Tokom historije više puta je obnavljana. Posljednji put je porušena 1992. godine. Opijačeva tekija je najstariji sačuvani objekat iz osmanskog perioda u Mostaru. Porušena je prilikom ulaska austrougarskih vojnih snaga u ovaj grad. Poznata je i po svom osnivaču šejh Ismailu Opijaču, učeniku glasovitog mostarskog muftije Mustafe Ejubovića - Šejh Juje.

Kako su pojasnili iz Vakufske direkcije, današnjim događajem je najavljeno i održavanje manifestacije "Dani vakufa 2023" koja počinje 9. maja, u okviru koje će biti svečano otvoreno nekoliko značajnih vakufskih objekata, a u čiju izgradnju su utrošena višemilionska sredstva.

(Preporod.info)