U Sarajevu, 08.10.2013.godine, je u jednodevnoj radnoj posjeti boravio dr. Abdulmuhsin Abdullah Al-Horafi, generalni sekretar Generalnog komiteta za vakufe Države Kuvajt.

Uvaženog gosta primio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, mr. Husein ef. Kavazović. Sastanku je prisustvovao i direktor Vakufske direkcije mr. hfz. Senaid Zajimović. Dr. El-Horafi predstavio je reisu-l-ulemi projekte koje Generalna direkcija vakufa Kuvajta provodi širom svijeta istakavši tom prilikom veoma dobru saradnju sa Vakufskom direkcijom te dodao da vakufi, kao dobrotvorna djela, imaju veoma važnu civilizacijsku funkciju. Također, bilo je govora o razmjeni iskustava kada je riječ o vraćanju i obnovi oduzetih vakufa, pri čemu je spomenuta i saradnja sa turskim Dijanetom koji pruža punu podršku vraćanju i obnovi vakufa. Tokom razgovora reisu-l-ulema je dr. El-Horafija upoznao sa nastankom i razvojem Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upoznavši ga tom prilikom i sa stanjem i dilemama s kojima se danas suočavaju i nose muslimani ovih prostora.

Cilj posjete dr. Horafija je obilazak projekata koji se finansiraju iz sredstava Generalnog komiteta za vakufe Držve Kuvajt. Ovim povodom upriličena je i zvanična posjeta Pedijatrijskoj klinici KCU Sarajevo uz prisustvo rukovodećeg osoblja Pedijatrijske klinike, predstavnika udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ te mnogobrojnih predstavnika medija. Projekt menadžer Udruženja, Fikret Kubat upoznao je donatore o tekućim aktivnostima na izgradnji roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka. Upriličena je i prezentacija idejnog projekta za koji je dobivena i urbanistička saglasnost. Idejni projekat je donacija projektantske kuće Normal kao njihov doprinos u realizaciji ovog projekta. Dr. Horafi iskoristio je priliku da se zahvali osoblju Pedijatrijske klinike, ali i udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ na nadasve ljudskom činu kojim se bave. On je istakao da je jedna od aktivnosti kojima se bavi Generalni komitet za vakufe Države Kuvajt izgradnja vjerskih objekata, ali i izgradnja infrastrukturnih objekata koji su na usluzi svim građanima te kao takvi imaju prvenstveno humani karakter.

Direktor Vakufske direkcije, mr. Senaid Zajimović naglasio je važnost vakufa koji su egzistirali na ovom području a čija je namjena bila finansiranje prvih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji. On se zahvalio donatorima na izuzetnoj saradnji i razumijevanju naših potreba te izrazio nadu da će ona u budućnosti biti još bolja. U nastavku posjete Generalni sekretar obišao je i školu „Vladimir Nazor“ kojoj je Generalni komitet za vakufe u saradnji sa humanitarnom organizacijom Al-Najjat iz Kuvajta donirao minibus za prevoz djece sa specijalnim potrebama. Direktor škole, Zulfo Ahmetović upoznao je goste sa radom ove obrazovne ustanove, njenim specifičnostima i potrebama. Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je u saradnji sa Udruženjem Ilmijje organizirala tribinu pod nazivom „Uloga vakufa u razvoju društva i iskustvo Generalnog komiteta za vakufe Kuvajta“. Tribina je organizirana u Velikoj sali Gazi Hurevbegove biblioteke. Prvi se prisutnim gostima obratio predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić. Predsjednik je pozdravio prisutne goste te istakao da je današnji projekat plod zajedničkog rada između Udruženja Ilmijje i Vakufske direkcije. Direktor Vakufske direkcije, mr. Senaid Zajimović upoznao je goste sa kratkom biografijom predavača dr.Abdulmuhsina Abdullaha Al-Horafija i ukazao na saradnju koju Vakufska direkcija ima sa ovom Kuvajtskom institucijom.

Generalni sekretar je govorio o značaju kojeg vakufi imaju u vjerskom, socijalnom i ekonomskom razvoju društva. Posebno je istaknuo kuvajtski model koji se pokazao kao jedan od uspješnijih načina u upravljanju i unapređenju vakufske imovine. Prema dr. Horafiju takav rad rezultirao je vodećim mjestom koje je Kuvajt istaklo u islamskom svijetu. Na kraju predavanja gostima su uručene prigodne nagrade.