U nedjelju 22. septembra 2019. godine u zavidovićkom naselju Stipovići postavljen je kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra koji će biti finansiran vakufskim sredstvima koja je Vakufska direkcija obezbijedila putem Fondacije “En-Nedžat” iz Kuvajta. Pored džamijskog prostora u sklopu centra će biti prostorije za mektebsku nastavu, omladinske aktivnost i ženski aktivizam. Ono što je posbno važno istači jeste da će u sklopu centra biti i vakufski poslovni prostori koji bi trebali osigurati određeni prihod za potrebe rada džemata.

Kamen temeljac postavili su predstavnik Fondacije “En-Nedžat” gosp. Mešari Eid, izaslanik zeničkog muftije dr.Muharem Adilović i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.

Nakon pozdravne riječi imama džemata Stipovići, prisutnima se obratio izaslanik glavnog imama MIZ Zavidovići Elvir ef. Mehić, zahvaljujući se Fondaciji “En-Nedžat” i bratskom narodu Kuvajta na vrijednoj donaciji za izgradnju islamskog centra u Stipovićima. Također, zahvalu je uputio i Vakufskoj direkciji na kontinuiranoj podršci koju pruža MIZ Zavidovoći u realizaciji vakufskih projekata, kao i predstavnicima Općine koji su ubrzali procedure oko izdavanja svih neophodnih saglasnosti i dozvola.

Prisutnim se obratio i direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović. Direktor Zajimović izrazio je zadovoljstvo zbog početka realizacije ovog uspješnog projekta, zahvalio se vakifima, te izrazio nadu da će izgradnja centra biti realizirana u zadanim rokovima. Direktor Zajimović posebno je naglasio uspješnu saradnju sa kuvajtskom Fondacijom “En-Nedžat” s kojom je do sada Vakufska direkcija realizirala preko 30 različitih vakufskih projekata.

Prisutnim se obratio i predstavnik Fondacije “En-Nedžat” gosp. Mešari Eid ističući da je mjesto Stipovići mubarek jer je zahvaljujući ovom projektu pronađen vakif za još jedan sličan projekat koji se realizira u Mostaru. Također, istako je da je vjera koja veže muslimane u cijelom svijetu i međusobna ljubav osnovni motiv podške koju bratski i prijateljski narod Kuvajta pruža braći širom svijeta a posebno u BiH.

Izaslanik zeničkog muftije dr. Muharem Adilović u svom izlaganju zahvalio se predstavniku Fondacije “En-Nedžat” na podršci koju narodu Bosne i Hercegovine pruža Država Kuvajt, izrazio zahvalnost direktoru Vakufske direkcije, te četitao Medžlisu Islamske zajednice na ovom važnom projektu za Medžlis i džemat Stipovići.

Svečanosti postavljanja kamena temeljca za centar u Stipovićima prisustvovali su prvi ljudi Općine Zavidovići, veliki broj džematlija, prvenstveno mještana ovog zavidovićkog naselja te predstavnici vjerskog, društvenog i privrednog života Zavidovića.