Predstavnici Vakufske direkcije u periodu od 27.12 do 30.12.2022. kompletirali su posjete svim medžlisima na području Muftiluka tuzlanskog, te na taj način u potpunosti definirali primjenu normativnih akata koji regulišu oblast upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom, njenoj uknjižbi i identifikaciji, te kandidiranju projekata u cilju revitalizacije, očuvanja i unapređenja vakufa.

Na osnovu neposrednih kontakata i apsolutne posvećenosti usmjerene prema zajedničkom cilju u unapređenju i revitalizaciji vakufa a naslonjeni na prethodne posjete medžlisima sa područja Muftiluka tuzlanskog, ovom prilikom posjete su izvršene medžlisima IZ Vlasenica, Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Teočak, Kalesija, Gradačac, Srebrenik, Gračanica i Lukavac.

Svjesni značaja održivosti vakufa na području entiteta Republika Srpska a kao svjedoci nepobitnih historijskih događaja i odbrane ponosnog bošnjačkog pijemonta postojanosti, posebno zbog prošlosti koju nikada ne smijemo zaboraviti, osvjedočeni smo predanošću predstavnika sa područja tih medžlisa u borbi, želji i akciji u radu sa vakufima i crpljenju koristi od istih, koja će biti na dobrobit svima onima koji vakuf doživljavaju kao opću korist.

S druge strane medžlisi koji egzistiraju na području većeg entiteta Federacije BiH bilježe zapažene rezultate u radu sa vakufom na način da implementiraju postojeće aktivnosti i projekte na reprezentativan način te teže novoj vrsti socijalno-ekonomske isplativnosti vakufa predlažući nove projekte i iskorištenost vakufa na najbolji način u skladu sa prostorom i vremenom u kojem se nalazimo.

Na sastancima je sublimirana imperativna odrednica u zaštiti vakufske imovine u kontekstu primjene Zakona o premjeru i katastru u bosanskohercegovačkom entitetu RS te sličnog Zakona o harmonizaciji u Federaciji BiH. Sve to korespondira sa obaveznošću prisustvovanja na izlaganjima nepokretnosti kao i pribavljanu neophodne dokumentacije o vlasništvu vakufske imovine.

Vakufska direkcija i Medžlisi sa područja Muftiluka tuzlanskog zajednički su u jednom stavu a to je da trebamo iscrpiti sve mogućnosti i opcije u tome da se grupisanim snagama i integralnom aktivnošću poduzmu sve potrebne radnje na ekspanziji pripreme i realizacije ekonomskih isplativih i samoodrživih projekata koji će donijeti jedan novi zamah i progres u održivosti bošnjačkog stanovništva na području medžlisa i lokalnih zajednica cjelini.