Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas izjavio je da je obnavljanje Arnaudije džamije bila obaveza prema vjeri, ali i precima, te je dodao da je ta banjalučka ljepotica važna u historijskom i arhitektonskom smislu i da će dati veliki doprinos razvoju kulture prijateljstva, mira i suživota u regionu.

Osim Erbasa, svečanom otvorenju džamije Arnaudija prisustvuju i ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, direktor Generalne vakufske direkcije Republike Turske Sinan Aksu, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović, direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović, predsjednik entiteta u BiH RS Milorad Dodik, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i brojne druge zvanice.

- Neka Bog blagoslovi sve muslimane koji su svoj trud i predanost posvetili izgradnji džamija, koje su uvijek bile centar znanja, mudrosti, jedinstva i solidarnosti. Pre svega, želim da izrazim svoje veliko zadovoljstvo što sam sa vama povodom otvaranja jednog istaknutog djela, simbola našeg bratstva, u ovom prelijepom gradu, u ovoj plodnoj zemlji - kazao je šef turskog Diyaneta Erbas.

Naglasivši da je islam vjera čije je ime “mir“ i koja poziva ljude na mir, spokoj i spas, Erbas je podsjetio na kuransku poruku u kojoj se svi ljudi pozivaju da budu zajedno na putu mira i sigurnosti.

Erbas je kazao da su muslimani stoljećima ukrašavali zemlju veličanstvenim džamijama sa visokim arhitektonskim i umjetničkim karakteristikama na osi svrsishodnosti, vrijednosti i morala.

- Danas smo zajedno u mirnoj atmosferi džamije sagrađene s takvom vjerom i razumijevanjem. Draga braćo i sestre! Džamije u ovoj regiji, od prošlosti do sadašnjosti, usađivale su muslimanima islamski identitet, djelotvornu svijest i čvrst smjer, a poziv na spas svakodnevno se uzdiže sa njihovih minareta - kazao je Erbas.

Podsjetivši da su bh. muslimani kroz historiju platili visoku cijenu za svoja uvjerenja i vrijednosti, Erbas je kazao da slike mnogih porušenih džamija ne mogu biti zaboravljene, uključujući i Arnaudiju.

- Velika je stvar podizanje ove džamije, koja je do temelja srušena 7. maja 1993. godine, i to na Dan džamija u Bosni i Hercegovini. Rekonstrukcija Arnaudija džamije je manifestacija naše vjerske dužnosti prema džamijama i odanosti našim precima. S obzirom na historijsku priču ove džamije, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, možemo reći da ona nije samo džamija. Ona je kultura bratstva, prijateljstva, zajedničkog života i, u izvjesnom smislu, savjesti čovječanstva. Nadamo se da će ova ugledna džamija, koju smo zajedno obnovili, svojim istorijskim značenjem, arhitektonskom strukturom i funkcijom dati veliki doprinos razvoju kulture prijateljstva, mira i suživota u regionu. To će biti najbolji predstavnik islamskih principa mira i dobrog morala muslimana - poručio je Erbas.

Najavio je nastavak plodne saradnje između država, institucija i naroda Turske i BiH.

Arnaudija je na neki način kroz povijest dobila epitet "sestre" Ferhadija džamije, tako dijele i tragičnu sudbinu, odnosno 7. maj 1993. godine, kada su u ranim jutarnjim satima detonirana oba objekta.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banjoj Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turske, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju. Džamija je rekonstruirana u autentičnom stilu.

Preuzeto sa preporod.info