U Muftijstvu goraždanskom i Medžisu Islamske zajednice Čajniče privode se kraju pripremni radovi za svečanost otvorenja džamije Sinan – paše Boljanića u centru grada, nekada jedne od najljepših i najimpozantnijih džamija u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Tim povodom danas su se u Čajniču sastale Amela Mujagić, sekretar Muftijstva goraždanskog, Anera Zagrljača, predsjdnik MIZ Čajniče i Amela Trako – Mahmutović, sekretar Vakufke direkcije.

Svečanost otvorenja Sinan-begove džamije u Čajniču će se održati 12.07.2024. godine sa početkom u 12:00 sati. Na otvorenju se očekuje prisustvo visokih zvanica iz vjerskog, kulturnog i političkog života naše zemlje, te značajan broj vjernika iz okoline ali i cijele države Bosne i Hercegovine kao i predstavnika Republike Turske, države koja je pomogla i finansirala realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

Prvi put je sagrađena 1570. godine na inicijativu Sinan – paše Boljanića, zeta velikog vezira Osmanskog carstva Mehmed – paše Sokolovića, a zbog svojih historijskih i umjetničkih vrijedosti uvrštena je na listu svjetske baštine kao spomenik prve kategorije.

Kroz historiju je doživljavala sudbinu ostalih džamija u BiH, a posljednji put potpuno je srušena 8. juna 1992. godine. Njena obnova počela je nedugo nakon polaganja kamena temeljca 2016. godine, a sredstva je osigurala Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Radove na izgradnji i obnovi džamije u Čajniču izvodila je turska firma Sama Insaat iz Burse.

Pored džamije, obnovljeno je i turbe u dvorištu u kojem se nalaze dvije grobnice u kojima počivaju Sinan-beg i njegova supruga Šemse kaduna, kao i turbeta van harema u kojem su njihovi potomci.

Džamija će biti svečano otvorena da bi bila od koristi svim vjernicima, ali i drugim ljudima koji poštuju vjeru, kulturu i historiju grada Čajniča, jer je Sinan – begova džamija historijski spomenik ovog grada.

Svečanost otvorenja ovog značajnog vjerskog, kulturnog i historijskog spomenika bila je prilika da se u haremu Sinan-begove džamije u Čajniču promovira knjiga "Čajniče i okolina 15. i 16. stoljeće", autorice Aide Mujezin-Čolo. O knjizi su, pored autorice, govorili prof. dr. Enes Pelidija, Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski i prof. dr. Zehra Alispahić. Današnju promociju koja se održava u okviru desete manifestacije "Dani Husein-ef. Đoze" organizira Muftijstvo goraždansko.