Sarajevo, 17. aprila 2012 (MINA) - Vakufska direkcija je u nizu iznenađenja i razočarenja od aktualne vlasti doživjela još jedno razočarenje činjenicom da Zakon o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo nije podržan od strane Parlamenta Federacije BiH.

Napominjemo javnost da je Parlament Federacije BiH bio obavezan predmetno zakonsko rješenje uskladiti sa odlukom Ustavnog suda Federacije BiH, a koja za sobom povlači i krivičnu odgovornost.

Vakufska direkcija u principu ne prihvata ni ranije usvojeni Zakon o izmjena i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo kojim je dozvoljen otkupa nacionaliziranih vakufskih stanova, ali smo očekivali da će Parlament Federacije BiH usvajanjem predloženih izmjena u najmanju ruku ublažiti zulum koji je vakufu učinjen.

Bitna izmjena zakona koja je trebala biti usvojena odnosi se na legitimitet vakufa da traže zamjenske stanove za nacionalizirane a kasnije otkupljene vakufske stanove. Prema tumačenju aktualne vlasti sadašnjim zakonskim rješenjem osporen je legitimitet vakufu da podnese zahtjev za dodjelu zamjenskih stanova iz razloga što, prema sumnjivom tumačenju nadležnog ministarstva, pravna lica nemaju pravo da podnesu zahtjev za dodjelu zamjenskih stanova.

Ne znamo šta je tu sporno za Parlament Federacije BiH ili se Vakufskoj direkciji želi osporiti bilo kakav legitimitet po pitanju vakufa. Druga bitna predviđena izmjena jeste obezbjeđivanje zamjenskih stanova koja je postavljena na način da se ne poštuje lokalitet u okvirima kojih je oduzet vakufski stan.

Parlament Federacije BiH ne želi ni na ovakav način pokušati ispraviti nepravdu prema vakufima. Pretpostavljamo da je za aktualno vlast sporan otkup stanova u privatnom vlasništvu na kojima je stečeno stanarsko pravo. Vjerovatno se i ovi stanovi žele otkupiti i da pohod aktualne vlasti na nacionalizirane stanove bude završen.

Ovim putem Vakufska direkcija po stoti put poziva aktualnu vlast i sve zvaničnike ove vlasti da napokon donesu odluku kojom će na pravičan način obeštetiti vakufe jer mi na to imamo kako ljudsko tako i Božije pravo i legitimitet.

Vakufska direkcija ne želi da prijeti, ali nećemo stati i pristati na ovakve manipulacije već ćemo pozvati sve prijatelje za koje vakuf nešto znači da dignu glas protiv uništenja vakufa i direktnog udara na ovaj najveći bošnjački institut imovinskog prava u BiH.