U džamiji "Abdullah Tarmum" u Gornjim Kovačićima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo večeras je upriličen mevludski program kojim se najavljuje sutrašnje svečano otvorenje džamije.

Mevlud su učili članovi hora MIZ Sarajevo, a pozdravnim riječima prisutnima su se obratili imam ove džamije Senad-ef. Rešić i džematski imam (Grbavica 1) mr. Fikret-ef. Pašanović.

- Ova džamija već vrši svoju funkciju, ovdje se obavljaju namazi i odvija mektepska pouka. U razvoju džemata možemo imati dva procesa, nekad džamija gradi džemat, a nekad džemat gradi džamiju. Ovdje, uz volju džemata i predanost pojedinaca i kolektiva lijepo funkcionišu sve vjerske aktivnosti - kazao je efendija Pašanović.

Mr. Pašanović: Ovdje lijepo funkcionišu sve vjerske aktivnosti

Ovom prilikom su dodijeljene zahvalnice pojedincima koji su doprinijeli gradnji i održavanju džamije.

Uz osvrt na taj čin, predsjednik džamijskog odbora Esad Karahmet je podsjetio na značaj dunjalučkog truda.

- Sutra ćemo se ako Bog da, na džuma-namazu zahvaliti vakifu, a večeras ćemo se zahvaliti onima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju ovog džemata, džamije i vjerskog života. Shodno kur'anskoj poruci, trud vide Gospodar, Poslanik i vjernici, pa je na nama večeras obaveza da prepoznamo trud onih koji su se trudili u prethodnom periodu - kazao je Karahmet.

- Bog zna koliko će ovdje još biti imama, mujezina, mutevelija i hizmećara, a svi će oni učiti i dove za svoje prethodnike, kao što se danas uče dove za prethodnike u brojnim džamijama sa kontinuitetom i tradicijom - kazao je.

Dr. Velić: Ovo je tipična bosanska džamija

Osvrnuo se i na simboliku bosanskih džamija koje su tradicionalno građene na četiri vode.

- Ovo je tipična bosanska džamija na četiri vode u kojoj se sve strane krova spajaju u jednu tačku što simbolizira jedinstvo Allaha, dž.š. Svaki put kada je zijaretimo, ona ima neki novi ukras, a uočavamo i posvećenost džematlija. Molim dragog Boga da ustraju i budu još posvećeniji - kazao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić.

Svečano otvaranje džamije „Abdullah Tarmum“ upriličeno je povodom Dana vakifa kojeg Vakufska direkcija u saradnji sa muftijstvima i drugim organima Islamske zajednice tradicionalno organizira. Neizostavni dio programa koji Vakufska direkcija kao i svih prethodnih godina organizira je i hatma sa dovom pred duše svih naših vakifa.Nju su za ovu priliku proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Svečano otvorenje džamije će biti upriličeno sutra sa početkom u 11 sati, nakon čega će džuma-namaz predvoditi muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

(Preporod.info)