U novom izdanju sehurskog programa Radija BIR, kojii uređuje prof. Zehra Alispahić, hfz. Senaid Zajimović i Saudin Cokoja su govorili o temi "Dažmija - naša duhovna platofrma".

U novom izdanju sehurskog programa Radija BIR, kojii uređuje prof. Zehra Alispahić, hfz. Senaid Zajimović i Saudin Cokoja su govorili o temi "Dažmija - naša duhovna platofrma".

Hfz. Zajimović je naglasio da je džamija duhovni i odgojni centar prije svega.

- Kada pogledam terminološki, džamija je mjesto gdje se muslimani okupljaju zbog raznih zajedničkih, džematskih poslova. Dugo vremena je džamija bila duhovni i odgojni centar, možemo kazati da je u jednom kratkom periodu onda izgubila odgojni dio, duhovni je zadržala do pred samu agresiju, a u toku agresije joj se vraća i onaj odgojni dio kojeg imamo i dan danas. Možemo postaviti pitanje da li džamiju koristimo kao centar svih naših dešavanja. Smatram da je u Bosni i Hercegovinu džamija kroz vrijeme vrlo dobro korištena, da nije bila samo duhovno-odgojni centar, nego da su džamije i simboli egzistencije Bošnjaka na ovim prostorima. Džamija je za nas i simbol povratka, izvor sigurnosti za Bošnjake - rekao je Zajimović.

Saudin Cokoja je govorio o džamiji u današnjem vremenu, ističući kako džamija danas treba da bude otvorena za svakoga ko želi dobro i ko misli i radi pozitivno.

- Osim te ibadetske uloge, džamija u današnjem vremenu i mjestu gdje živimo treba da bude simbol sigurnosti, oaza mira, da pruža nadu svakome, da bude centar i naših međuvjerničkih odnosa ali i među ljudskih, a to znači da džamija ruši sve prepreke, svo zlo, predrasude. Sigurnost džamije i ljubav džamije treba da osjete svi oni ljudi koji žive oko džamije ali i oni koji žive udaljeni od džamije, bez obzira na to koje su oni vjere - rekao je Cokoja.

Hfz. Zajimović je dodao da pored svih navedenih možemo izvlačiti uloge, koje su u skladu s vremenom.

- Tako možemo razmišljati šta je džamija značila u vremenu agresije u Bosni i Hercegovini ali i mimo Bosne i Hercegovine. Džamija je Bošnjacima u dijaspori i sklonište, centar duhovnog, kulturnog, obrazovanja Bošnjaka, mjesto sastajanja - istakao je hfz. Senaid Zajimović.

(Rabija Arifović/Preporod.info)