Dok Šišman Ibrahim-pašinoj medresi prijeti urušavanje, vlast Čapljine nikada iz knjiga nije izbacila nezakonitog posjednika.

Šišman-pašina medresa u Počitelju izgrađena je 1664. godine. Sastoji se od šest prostorija zasvođenih kupolama, grupiranih sa dvije strane dvorišta. Izgledom je mamac za brojne turiste, koji je samo mogu posmatrati sa stepenica, jer godinama nije dozvoljen pristup objektu. Naime, medresa se nalazi u vlasništvu Grada Čapljine, koji ju je izuzeo iz vlasništva Medžlisa Islamske zajednice u BiH.

Skoro prodata

“Mi godinama dokazujemo da je Šišman Ibrahim-pašina medresa vakuf. Imali smo slučaj da je prije nekoliko godina ovaj objekat umalo prodat, jer je bila na raznim biznis-forumima. MIZ je odigrao ključnu ulogu u sprečavanju još većeg ambisa, da bude prodata”, kaže za Oslobođenje glavni imam MIZ-a Čapljina Adem-ef. Šuta.

Naglašava kako je MIZ spreman razgovarati sa svima u predmetu, a sve sa ciljem da se ovakav objekat spasi od potpunog urušavanja.

“Mučno je gledati sve ove godine objekat medrese kako propada. Evo, gledamo krov medrese i vidimo kako se donji dijelovi već urušavaju”, ističe glavni imam.

Medresa je nacionalizovana 1960. godine, da bi 1999. opštinsko vijeće donijelo odluku da se ona daje na korištenje preduzeću KUK d.o.o. Čapljina. Nakon sudskog spora koji je pokrenuo IZBiH 2006. godine, ta odluka se poništava na Gradskom vijeću, ali nikada nije provedena u zemljišnjim knjigama, te je KUK d.o.o. ostao nezakonit posjednik.

“Islamska zajednica više od deset godina vlastima u Čapljini dostavlja prijedloge da se na dnevni red stavi tačka o vraćanju medrese u korist Islamske zajednice, kao ranijem titularu vlasti. Ono što se do sada pokazalo je nespremnost vijećnika HDZ-a, koji imaju apsolutnu većinu u Gradskom vijeću, da se problem riješi”, pojasnio je Dženis Veledar (SDA) gradski vijećnik u Čapljini.

S druge strane, gradonačelnik Smiljan Vidić, član HDZ-a BiH, tvrdi kako sud treba da riješi ovaj predmet.

“Vlasništvo nad medresom je predmet koji je na sudu, Grad nije u tom sudskom procesu i mi kao legalisti čekamo presudu”, kratko je prokomentarisao Vidić.

Sud i u ovom slučaju tapka, jer spor traje još od 2006. godine. Prema riječima vijećnika Veledara, lokalna vlast je namjerno zakomplikovala cijeli predmet.

“Komplikacije su nastale isključivo zbog imovinskopravnih odnosa, a do čega su dovele tadašnje lokalne vlasti u sprezi sa lokalnim tajkunima od 1999. do 2006. godine. Tako je slučaj još na sudu i nadamo se da će ishod biti pozitivan”, pojasnio je Veledar.

Početkom ove godine, putem amandmana, tražila su se sredstva koja bi bila utrošena na  rekonstrukciju i sanaciju krova medrese, ali je HDZ to odbio.

HRS-ov gradski vijećnik Mirko Vasilj ističe kako je nedopustivo da Grad sve ove godine gleda kako turistički potencijal i biser koji imaju propada.

“Počitelj je nacionalni spomenik koji je prije svega pod ingerencijom Federacije BiH i mi tu kao grad peremo ruke, kao, zaboga, ne možemo mi tu ništa. Mislim da možemo i trebamo, jer ovdje postoji jako puno peripetija i oko raznih privatizacija”, naglašava Vasilj.

Navodi kako je teško opoziciji djelovati u ovakvom sazivu Vijeća i upućivati bilo kakve prijedloge o kojima bi se raspravljalo, jer većinu čini HDZBiH. 

Šišman Ibrahuim-pašina medresa nije jedini objekat kojem prijeti urušavanje u Počitelju. Mnogo je građevina koje zahtijevaju ozbiljnu brigu vlasti, jer od ovakvog Počitelja, smatra Vasilj, koristi nema niko u državi.

(Samra Tufek/Oslobođenje)