Danas, 23.10.2012. godine, u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, održana je svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju 60 studenata smještenih u Studentskim domovima u Sarajevu.

Direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović je istakao da je Direkcija putem vakufskog fonda obezbjedila finansijska sredstva za stipendiranje 60 studenata koji su smješteni u studentskom domu Bjelave i Nedžarići u Sarajevu. Ideja je potekla od reisul uleme dr.Mustafe ef. Cerića kome su se obratili studenti koji borave u domovima a čiji Kantoni ne uplaćuju predviđene subvencije Studentskom centru Sarajevo.

Vakufska direkcija je pronašla donatora sa kojim je i potpisala ugovor o stipendiranju 60 studenata na period od 12 mjeseci u iznosu od 100 KM po jednom studentu. Servisiranje stipendija vršit će Fond „Bošnjaci“ kome je osnovna djelatnost pružanje pomoći i podrške u obrazovanju i stipendiranju talentiranih studenata. Vakufska direkcija, koja je ujedno i osnivač Fonda „Bošnjaci“, nastoji da stipendije unutar IZ dodjeljuje putem Fonda te i na taj način manifestira jedinstvo IZ koje je prisutno u svim segmentima njenog djelovanja.

Zajimović je istaknuo da je projekat fonda za pomoć u obrazovanju izuzetno važan i značajan jer vraća iz zaborava praksu pomaganja obrazovanja iz vakufa. Vakifi su ostavljali svoj imetak da se iz njegovog obrta imaju finansirati određena zanimanja(posebno deficitarna), zanati, medrese, mektebi idr.

Dr. Mustafa Hasani, predsjednik Upravnog odbora Vakufske direkcije, govorio je o historijskom značaju vakufa i njihovoj ulozi koju su imali u obrazovnom sistemu.

U ime studenata obratio se Amir Herić. Predstavnik studenata istaknuo je težak položaj u kome se nalaze te se u ime svih zahvalio IZ, Vakufskoj direkciji a posebno donatoru.

Na kraju se prisutnim studentima obratio i naibu reis Ismet ef. Spahić. Ef. Spahić je podcrtao potrebu vraćanja nepravedno otuđene imovine vakufu. Vakuf je u svojoj biti potencija iz koje je samo i moglo da se razvije islamsko društvo. Islamska zajednica je uprkos teškoj ekonomskoj situaciji sačuvala osjećaj za potrebe društva. Zatim je zaželio studentima sretan i uspješan nastavak studija.

Nakon toga uslijedilo je i potpisivanje ugovora.