Deseta jubilarna manifestacija „Dani vakufa“ otvorena je danas svečanim programom koji je održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović na današnjoj svečanosti dodijelio je i plakete najistaknutijim vakifima u Bosni i Hercegovini za 2019., 2020. i 2021. godinu.

Na prijedlog Muftijstva travničkog za najistaknutijeg vakifa za 2019. godinu kandidirana je i izabrana porodica Orman iz Busovače, u čije ime su plaketu primili Senad i Nijaz Orman. 

Osim džamije u Kaćunima koju su Nijaz i Senad Orman izgradili sa svojim porodicama, učestvovali su i u drugim projektima Islamske zajednice, kao i u izgradnji i obnovi džamija širom BiH. Između ostalog, bili su i vakifi za kompleksa zgrade Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima.

Na prijedlog Muftijstva sarajevskog za najistaknutijeg vakifa za 2020. godinu kandidiran je i izabran gospodin Mesud Hrbat iz Sarajeva, rođen u Rogatici.

On je kupio plac i u potpunosti, po sistemu "ključ u ruke", izgradio i opremio džamiju u naselju Rječica, MIZ Sarajevo, kao i finansirao potpuno vanjsko uređenje džamije sa šadrvanom i uređenje korita lokalne rijeke u dijelu vakufske parcele.

Za najistaknutijeg vakifa u 2021. godini izabran je Hajrudin Ahmetlić iz Tešnja, na prijedlog Muftijstva banjalučkog i Muftijstva zeničkog.

Ahmetlić je, između ostalog, u značajnom iznosu podržao rad banjalučke Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić", te kontinuirano podržava rad institucija Islamske zajedncie u Tešnju.