U Sarajevu je danas održan okrugli sto o značaju očuvanja autentičnosti bosanskih džamija, čime je započela ovogodišnja manifestacija "Dani vakufa 2023".

- Ovogodišnju manifestaciju "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2023" započinjemo okruglim stolom o veoma značajnoj temi, kako za Vakufsku direkciju, tako i za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini u cjelini, a koja je posvećena džamiji kao vjerskom objektu, vakufu, kao nukleusu razvoja određene sredine - kazao je direktor Vakufske direkcije Islamske zajedenice dr. Senaid Zajimović u uvodnom obraćanju.

Podsjetio je da je džamija, historijski gledano, bila među prvim vakufima i da su građene na području cijele Bosne i Hercegovine.

- Džamije su gradili ili grade vakifi pojedinačno ili kolektivno kao džematlije, odnosno više vakifa. Tokom četiri razvojna perioda, a to su periodi do i nakon dolaska Osmanlija, zatim austro-ugarski i perood socijalizma, došlo je do formiranja bosanskog stila u izgradnji džamije - kazao je Zajimović.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu srušeno je ili djelimično uništeno 872 džamija, 458 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije i 37 turbeta.

- Neke od srušenih džamija predstavljaju svojevrsne dragulje islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini. Nakon agresije na našu državu otpočeo je proces ponovne izgradnje porušenih vjerskih vakufskih objekata. Vakufska direkcija je u toku prethodnog perioda, shodno svojoj misiji, realizirala veliki broj projekata usmjerenih ka izgradnji novih džamija, zatim izgradnji porušenih džamija u istom obliku i stilu kakve su bile prije nego što su uništene, kao i na rekonstrukciju ovih vjerskih objekata - kazao je Zajimović.

Pojasnio je da se prilikom ponovne izgradnje ili rekonstrukcije objekata polazilo od lokacije gdje se projekat realizira, zatim stvarnih potreba džematlija, vremenskih uvjeta i u krajnjem slučaju, mogućnosti održavanja džamija nakon izgradnje.

- Uvijek nam je u prvom planu bilo zadržati bosanski stil gradnje džamije - istakao je dr. Zajimović.

Kod ponovne gradnje džamija koje su porušene tokom agresije, a čiji lokaliteti ili same džamije imaju status nacionalnih spomenika, Vakufska direkcija je, u saradnji sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i entitetskim zavodima, kroz projekte i samu izgradnju  nastojala zadržati što izvorniji i autentičniji izgled.

- Upravo ovako smo realizirali ili je u toku realizacija nekoliko projekata: projekat ponovne izgradnje Aladža džamije u Foči, restauracija Šarene džamije u Travniku, ponovna izgradnja Sinan-begove džamije u Čajniču, restauracija Baščaršijske džamije u Sarajevu, ponovna izgradnja Arnaudija džamije u Banja Luci, Kizlar-agine u Mrkonjić gradu i niz drugih - podsjetio je Zajimović.

Na današnjem okruglom stolu svoja iskustva u očuvanju autentičnosti bosanskih džamija su podijelili predstavnici Vakufske direkcije, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Federalnog zavoda za zaštitu spomenika, kao i eminentni stručnjaci iz nauke.

- S obzirom na to da još uvijek sve porušene džamije u Bosni i Hercegovini nisu obnovljene, s historijskog, kulturološkog, arhitektonskog i ideološkog ugla predstavnici navedenih institucija će potcrtati važnost očuvanja izvornog i autentičnog stila prilikom ponovne izgradnje porušenih džamija. Imajući u vidu da će se, ako Bog da, i u budućnosti u Bosni i Hercegovini graditi džamije, ovaj okrugli sto bi trebao ponuditi niz arhitektonskih rješenja budućih sakralnih vakufskih objekata koja će uz savremena dostignuća njegovati autentični bosanski tip džamije - poručio je direktor Zajimović.

(Preporod.info)