Mališani i uposlenici Privatne predškolske ustanove (PPU) „Lastavica“ Zenica u utorak, 6. februara 2024.,  obilježili su Dan vakifa i Lejletul-miradž.

Ovaj vrtić u sastavu je Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica nešto manje od godinu dana, i u skladu sa svojim Godišnjim programom rada obilježava značajne datume hidžretskog kalendara, za djecu značajne međunarodne dane i državne praznike.

Ove godine je planirano obilježavanje Dana vakifa u saradnji s Vijećem roditelja Ustanove kroz aktivnost darivanja pod nazivom „Djeca djeci“.

Roditelji su sa svojom djecom pripremili prigodne paketiće, s igračkama, higijenskim potrepštinama, slatkišima i dječijim porukama i crtežima, za djecu svog uzrasta u Domu za nezbrinutu djecu „Dom porodica“ Zenica.

U ponedjeljak i utorak stotinu mališana iz svih odgojno-obrazovnih grupa je donijelo pripremljene poklone za svoje vršnjake iz Doma. Mališani starije vrtićke grupe su sa svojim odgajateljicama posjetili vršnjake u Domu, ugodno se družili s njima i uručili im poklone.

Direktor PPU "Lastavica" Haris Grabus je rekao da je cilj obilježavanja Dana vakifa u vrtiću "da se oda počast vakifima koji imaju važnu ulogu u razvoju bosanskohercegovačkog društva općenito, ali i da se razvija svijest o značaju činjenja trajnog dobra, kako za pojedinca, tako i za zajednicu".

- Za djecu u Domu ovo je jedna poruka da, iako su ostavljeni od svojih roditelja, postoje dobri ljudi, djeca i Zajednica koji ih prihvataju, i da im je stalo do njih. Vesela dječija graja, pjesmice i široki osmijesi su najbolje svjedočili plemenitosti i dobroti ove aktivnosti. Druženje je završeno dogovorom o budućim zajedničkim aktivnostima, zajedničkim fotografisanjem i porukom: „Naše je samo ono što damo“ - kaže Grabus.

Djeca iz mlađih odgojno-obrazovnih grupa su, kroz cjeloviti razvojni program, različitim aktivnostima obilježila Lejletul-miradž u vrtiću. U skladu s tradicijom, pripremljena je i halva kojom su počašćena djeca, uposlenici vrtića i Islamskog pedagoškog fakulteta. Kako je sve izgledalo može se vidjeti na Facebook stranici PPU „Lastavica“ Zenica.

Direktor Grabus je na kraju izrazio zahvalnost roditeljima, mališanima i uposlenicima PPU „Lastavica“ Zenica, i želju da je ovaj dan donio ispunjenje jednog sna za djecu Doma za nezbrinutu djecu „Dom porodica“ Zenica, te uputio dovu da Dragi Allah obraduje sve one koji su uzeli učešće u navedenim aktivnostima.

Preuzeto preporod.info