Nakon što je Vakufska direkcija osnovala Fond za pomoć i podršku obrazovanju , te stipendirala 60 studenata, u Fond se sa željom da stipendira studente sa područja entiteta RS, svojom donacijom, priključila i Madžida Bećirbegović. Po njenoj želji Banjalučko muftijstvo izabralo je šest studenta sa kojima je potpisan ugovor o njihovom stipendiranju, od po 100KM u narednih deset mjeseci.

Stipendije su tako dobili: Edin Šabanović iz Kotor- Varoši, student četvrte godine Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Dženisa Zeher iz Kotor- Varoši, student druge godine Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci, Melisa Pivač iz Bosanske Gradiške, student četvrte godine Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, Melisa Murić iz Bosanske Gradiške, student druge godine Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, Fikret Delić, student prve godine Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Bihaću i Amela Selmanović, student prve godine Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Bećirbegović –motivacijski gest drugim vakifima

„Moja želja bila je da stipendiranjem studenata posebno pomognem one koji žive na području RS, pošto oni tamo teže dolaze do sredstava potrebnih za školovanje. Nadam se da će biti koristi za studente, a sutra i za državu uopće, rekla nam je na početku razgovora naša vakifa- profesorica dr. Madžida Bećirbegović. Mi se, opet, nadamo da će njen gest biti primjer drugima da ga slijede. „Smatram da su sredstva uložena u obrazovanje najbolje uložena sredstva“, potkrjepljuje svojim riječima profesorica Bećirbegović. Upoznavši je da govori za list Preporod, profesorica Bećirbegović je naglasila da rado čita naš list, prvenstveno zato što afirmativno pišemo za razliku od dnevnih i raznih drugih novina .

O sebi, ona nam govori: „Po završenom studiju, počela sam raditi 1961.godine na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, gdje sam najprije bila asistent,docent, vanredni te na kraju do penzije redovni profesor. Predavala sam na predmetu-historija arhitekture i to stari i srednji vijek. Imam dvoje djece-kćerka je pravnica, a sin je završio Mašinski fakultet, ali ne radi u svom poslu. Imam troje unučadi. Muž mi je umro prije 33 godine. „

Što se tiče same odluke za stipendiranje , informirani smo da su to sredstva od njene rahmetli majke koja je živjela 102.godine, a koja je dobila invalidninu. Zajedno sa svojim sestrama, profesorica Bećirbegović je odlučila da ta sredstva ulože u obrazovanje, odnosno u stipendiranje studenata, i to sa područja RS.

Na naše pitanje da to govori i o njenom osobnom patriotizmu, ona odgovora:

„Dakako. Ja sam građanka Bosne i Hercegovine, a po nacionalnosti sam Bošnjakinja. Moj otac i majka su iz Rogatice i ja se smatram Rogatičankom. Danas u ovom gradu živi tek nekoliko desetina Bošnjaka i tek jedno dijete. To je bio razlog da odlučim, kada sam doznala da u Kukavicama žive povratnici Bošnjaci, lično stipendiram jednu učenicu u osnovnoj školi.“

Na pitanje – da li se međusobno danas dovoljno pomažemo, Bećirbegović kaže:

„Ne pomažemo! Oni koji baš najviše imaju najmanje pomažu. Nemam ništa lijepo da kažem za političare. Kada sjednu u fotelje izgube svaki moral. Ne znam zašto je to tako. Ako bi više vodili brige o narodu, a manje o sebi krenulo bi nabolje.“

Na kraju našeg kraćeg razgovora, doznali smo da je profesorica Madžida Bećirbegović svojevremeno 1990.godine u izdanju Sarajevopublishing objavila knjigu „Džamije sa drvenom munarom“ za koju je uz knjigu Jelice Kapetanović o profosoru Juraju Najdhartu dobila nagradu. Radi se o džamijama koje su prije u skoro 80% procentu bile na području Bosne, dok ih je u Hercegovini bilo veoma malo. U Krajini su se takve džamije gradile unutar tvrđava. Danas je njihov broj opao i rijetko se grade. Mahom su to džamije sa zidanom munarom. Knjiga o džamijama sa drvenom munarom je otuda vrijedna, jer sadrži tradiciju naše islamske kulture.

Pomažući studente jačamo institucije

U prostorijama Vakufske direkcije zatekli smo i mladu studenticu Amelu Selmanović. Dolazi iz Kamenice kod Teslića. Kazuje nam: „Završila sam Medresu 'Osman-ef. Redžović' i sada sam student prve godine na Politehničkom fakultetu u Zenici. Zahvaljuem gospođi Bećirebegović na stipendiji i molim dragog Allaha da joj ovaj gest ukabuli. Imam roditelje, sestru koja se udala i brata koji ide u drugi razred srednje škole u Tesliću.Ova stipendija mi je itekako dobrodošla.“

Po uručenju vakufname Madžidi Bećirbegović, direktor Vakufske direkcije mr.Senaid Zajimović nam je rekao:

"Vakufska direkcija nedavno je osnovala Fond (vakuf) za pomoć i podršku obrazovanju. U njega će se prikupljati uvakufljena sredstva iz kojih će se finansirati obrazovanje. Tim činom  Vakufska direkcije želi oživjeti praksu uvakufljavanja za potrebe obrazovanja i finansiranja obrazovnih aktivnosti, sa posebnim naglaskom na stipendiranje mladih i talentiranih studenata iz BiH. U tom kontekstu, Vakufska direkcija nedavno je potpisala ugovor o stipendiranju 60 studenata koji stanuju u studentskim domovima u Sarajevu, a čiji kantoni ne uplaćuju subvencije za njihov smještaj. Dana 30.10.2012. potpisali smo ugovor o stipendiranju 6 studenata koji žive na području RS iz vakufa Bećirbegović Madžide. Vakuf gospođe Madžide Bećirbegović eklatantan je primjer kako se vakufom može pomoći obrazovanje i kako institucija uvakufljenja u ove svrhe nikada nije prestala. Pomažući studente na ovaj način naši vakifi pomažu i IZ i jačaju njene institucije. Tendencija je da se uvakufljenja ove vrste (stipendije) putem vakufskog fonda distribuiraju prema želji vakifa i njegovoj namjeri onim kategorijama studenata koje oni odaberu. Vakufska direkcija će u potpunosti ispoštovati vakifove uvjete. Zahvaljujem se vakifi Madžide Bećirbegović i molim Allaha da njen vakuf primi i učini ga nepresušnim izvorom njene ahiretske nagrade. Nadam se da ćemo ubudućnosti imati mnogo sličnih vakifa."

S.Selhanović