Bosna i Hercegovina je kroz historiju bila zemlja vakifa i dobrotvora. Svoj civilizacijski i kulturni napredak duguje vakufima i ljudima koji su svojim hajratima pomogli njenu urbanizaciju, ekonomski razvoj, školstvo, učenost, kulturu, socijalni i humanitarni rad.

Lista vakifa i njihovih vakufa u BiH je otvorena i svakodnevno se bilježe nova uvakufljenja. Najistaknutiji vakif za 2014. godinu, prema izboru komisije koju je za ovu priliku oformila Vakufska direkcija je Fikret Avdić iz Zenice.

Fikret Avdić rođen je 1959. godine u Zenici. Oženjen je i otac troje djece. Vlasnik je i direktor preduzeća „Fantazy“ Zenica koje se bivi proizvodnjom namještaja. Fikret Avdić donator je za izgradnju džamije u gradskom zeničkom naselju Nova Zenica. Vrijednost ovog projekta je procjenjena na cca 500.000 KM. Gosp. Avdić kupio je stan za potrebe imama navedene džamije, a donirao je i sredstva za izgradnju džamija i munara u Novom Radakovu u Zenici, džematu Seoci - MIZ Zenica i džematu Broda - MIZ Zenica. Vakif je i za Kompleks Sultan Ahmedove džamije u Zenici.

Također, gosp. Avdić donator je i učesnik u raznim projektima Islamske zajednica, ne samo na području Muftiluka zeničkog, nego i diljem Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein Kavazović uručio je Plaketu gospodinu Avdiću na kojoj je naveden Hadis Muhammeda a.s. koji kaže: "Poslije smrti čovjekove njegovi tragovi na ovom svijetu nestaju osim u tri slučaja: ako ostavi trajno dobro - vakuf, znanje kojim će se drugi koristiti i odgojeno dijete koje će za njega dovu činiti".