U cilju podizanja svijesti o značaju vakufa i ideji uvakufljenja, Vakufska direkcija u sklopu manifestacije Dani vakufa u BiH, organizira izbor i dodjeljivanje Plakete za afirmaciju i unapređenje vakufa u Bosni i Hercegovini za prethodnu godinu.

Razmatrajući pristigle prijedloge sa područja svih Muftijstava za 2016. godinu, Upravni odbor Vakufske direkcije je u skladu sa Pravilnikom o dodjeli Plakete i predviđenim pravom kandidiranja podržao prijedlog Muftijstva Mostarskog, da Medžlis Islamske zajednice Mostar bude dobitnik plakete za afirmaciju i unapređenje vakufa u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Medžlisu Islamske zajednice Mostar je dodjeljena ova plaketa jer je u protekloj godini najviše i najadekvatnije doprinijeo razvoju i unapređenju vakufa. Plaketu je uručio reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović.

„Mi zaista nastojimo da sačuvamo naše vakufe i našu baštinu, kroz naš rad i razne projekte u kojima učestvuje naš Medžlis. Već sada imamo određen broj pripremljenih projekata čiju realizaciju očekujemo. Svi oni koji imaju ideju za razvijanje poslovnih vakufa u našem Medžlisu su dobro došli, istakao je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Mostar, gospodin Ramiz Jelovac“.

„Obzirom da je Mostar jedna posebna turistička atrakcija, smatram da to Islamska zajednica u politici razvoja vakufa mora iskoristiti. Dođite, investirajte, izgradite i koristite jer turizam je nevjerovatna šansa, naglasio je Jelovac“.