Redovno godišnje savjetovanje o problematici vakufa, nakon Tuzle i Zenice, u organizaciji Vakufske direkcije i Mostarskog muftijstva održano je danas u i Mostaru.

Aktivnosti Vakufske direkcije, probleme s kojom se svakodnevno suočava Islamska zajednica  (IZ) u procesu očuvanja, rehabilitacije i unaprjeđenja vakufa na prostoru Bosne i Hercegovine predstavio je direktor Senaid Zajimović.

Uz ostalo, govorio je o kompleksnosti neujednačenih pravnih tretmana i rješenja nastalih zbog previda domaćeg zakonodavsta institucije vakufa, koja se danas, najčešće, razvlače po različitim zakonskim okvirima i standardima, pa i različitim nivoima vlasti, što od institucija Islamske zajednice, njenih organa i predstavnika zahtjeva svakodnevnu brigu i pažnju. Upozorio je na eventualne tragične posljedice aktuelne primjene Zakona o premjeru i katastru u manjem bh. entitetu i zakona o harmonizaciji u Federaciji BiH, uspostave zemljišnih knjiga, odnosno spajanja katastra i grunta. 

- Ovi zakoni mogu imati i negativne efekte ukoliko se na vrijeme ne uključimo. Islamska zajednica u svim medžlisima mora prijaviti prava na određenim nekretninama. Ukoliko se ne izvrši ta vrsta prijave općinski sudovi sami to rješavanju, bez nas, i nisu uopće dužni da nas obavijeste o uspostavi novog grunta i novog zemljišno knjižnog stanja. Oni su dužni samo obavijestiti da se u nekom mjestu implementira zakon o harmonizaciji. Nakon toga nisu dužni da nas obavještavaju. I zato se može desiti da je neko drugi umjesto vas upisan u zemljišno knjižne uloške kao posjednik ili vlasnik. I vi više nemate pravo ni žalbe -  kazao je Zajimović.

On je još jednom pozvao predsjednike, glavne imame i sekretare medžlisa da strogo poštuju administrativno pravne procedure Rijaseta IZ-e u BiH kod potpisivanje ugovora koji se odnose na vakufe i vakufsku imovinu kojim je predviđeno da je saglasnot Vijeća muftija posljednji u nizu preduvjeta da bi se neki ugovor sklopio.

U općim odrednicama značaja vakufa Zajimović je, osim važnosti za Islamsku zajednicu, akcentirao njihovu ulogu u cjelokupnim društvenim tokovima. Pozvao je predstavnike medžlisa da više pažnje i angažmana ulože u pripremanje programa i projekata. 

Praktičan primjer kultivisanja vakufskih parcela, ostvarivanja prihoda i načina funkcioniranja u kratkoj prezentaciji elaborirao je Omer ef. Camić, glavni imam Medžlisa IZ-e Bijeljina, gdje je sa samo dvije poljoprivredne kulture pšenice i kukuruza u prošloj godini zasijano više od 90 dunuma obradive površine. Osim konkretne finansijske koristi, kako je istakao ef. Camić, ovim projektom IZ-e je ojačala povjerenje svojih članova i pridobila još više njihove naklonosti.

U ime mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića, kratki rezime aktivnosti i doprinos medžlisa na očuvanju i izgradnji vakufskih objekata na području Muftijstva predstavio je Ilham ef. Puce, šef Službe za vjerske poslove i obrazovanje.

Preuzeto sa:preporod.info