U četvrtak 16. Aprila 2020. godine, u organizaciji Međunarodnog instituta za vakufe iz Malezije, održana je međunarodna video konferencija o vakufima. Video forum održao se u terminu od 15. do 18. sati po srednjoevropskoj vremenskoj zoni. Povod održavanju ove video konferencije je situacija uzrokovana globalnom pandemijom korona virusa. Ovom prilikom tretirana su pitanja koja su vezana za vakufe u vrijeme kriza. Između ostalog na konferenciji je bilo govora o iskustvu zapadnih zemalja u upravljanju vakufima i zadužbinama u vrijeme krize, zatim, kako vakufi mogu zadržati svoju vrijednost i supstancu za vrijeme krize, investiranje u vakufe u vremenu ekonomske krize, instrumenti i strategije za razvoj i održivost vakufa u vrijeme krize, kako vakufi mogu pomoći stanovništvu u ublažavanju posljedica nastalih korona virusom, kao i o brojnim drugim temama.

Međunarodni institut za vakufe iz Malezije uspio je na ovaj način animirati više od 22 eminentna stručnjaka za pitanja vakufa i finansija među kojima su: Dr. Abdulmuhsin El-Hurafi iz Kuvajta, Dr. Abdulhalim Zejdan iz Libana, Dr. Sami Es-Salahat iz Jordana, Dr. Hišam Defterdar iz Australije, Dr. Ebrar Husain iz Amerike, Mr. Alex Kershaw iz Britanije, Mr. Hamid Rashid iz Malezije, Dr. Ibrahim Beyoumi iz Egipta, Eng. Anas Al-Hasnawi i drugi.

“Nama u Bosni i Hercegovini krize nisu strane. Bošnjački narod prošao je kroz brojna iskušenja do sada. Korona je samo jedna u nizu. Vakufi i bošnjački narod dijelili su istu sudbinu tokom historije”- rekao je direktor Vakufske direkcije Dr. Senaid Zajimović u svojoj video prezentaciji.

“Islamska zajednica u BiH i njena Vakufska direkcija su poduzele brojne mjere kako bi građanima pomogle u ublažavanju posljedica pandemije. U tom smislu ponudila je svoje vakufske objekte za potrebe izolatorija. Pružila je novčanu pomoć za potrebe nabavke medicinske opreme i dezinfekcionih sredstava. Oslobodila je zakupce vakufskih poslovnih prostora plaćanja kirije u iznosu od 50%. Pokrenula je široku akciju proljetne sjetve na vakufskim zemljišnim parcelama kako bi proizvela hranu za potrebe stanovništva”- istakao je dr. Zajimović.

Radovi koji su ovom prilikom prezentirani bit će objavljeni u Zborniku radova koji će publikovati Međunarodni institut za vakufe.