U organizaciji Vakufske direkcije i Muftijstva zeničkog u utorak 19. 12. 2017. godine, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica održano je savjetovanje za glavne imame, predsjednike i sekretare medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog o vakufima.

Savjetovanje je otvorio muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, koji je selamio učesnike, čestitao Vakufskoj direkciji na čelu sa direktorom hfz. dr. Senaidom Zaimovićem na projektima koje realizira, te istakao da je pitanje vakufa i vakufske imovine jedan od prioriteta u radu Islamske zajednice.

Direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zaimović govorio je na temu ‘’Investiranje u vakufe – iskustva, modaliteti i procedure’’, u okviru koje je prezentirao dosadašnja iskustva Vakufske direkcije u vezi sa potrebama i načinima investiranja u vakufe, vrste investiranja, modele prema kojima se investiranje može realizirati, te neophodne procedure u izradi projekata i aplikacija za pomoć u finansiranju projekata.

Pravnik Vakufske direkcije Huso Salihović prezentirao je temu ‘’Aktualna problematika vakufa’’ kojom je obuhvaćena najvažnija aktualna vakufska problematika i pitanja koja se pojavljuju u radu sa vakufima.

Na savjetovanju je konstatovano da su vrlo važni ažurnost i pravovremeno zalaganje u vezi sa zaštitom vakufske imovine, te je ukazano na odgovornost svakog pojedinca i pravnog lica u zaštiti i unaprjeđenju vakufske imovine.