U Velikoj sali Medžlisa Vitez, u utorak 26. juna, u 19 i 30 sati, u sklopu 508. Dana Ajvatovice održana je tribina pod nazivom „Uloga vakufa u očuvanju islamske tradicije Bošnjaka“.

Gost predavač bio je dr hfz Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice.

U svom izlaganju hafiz je argumentovano i putem veoma upečatljivih primjera prisutnima ukazao na važnost vakufa kao vrlo bitnog dijela identiteta bošnjačkog muslimanskog bića:

“Vakuf je neodvojivi dio života Bošnjaka na ovim prostorima kako u privatnom, tako i u društvenom i porodičnom smislu. Nemilosrdna otimačina, otuđivanje i uništavanje vakufa od strane brojnih režima i sistema vlasti u posljednjih stotinu godina života Bosne i Bošnjaka na ovim krajevima, dovoljno govori o bitnosti i značaju vakufa ne samo za muslimansko društvo, nego i za dotične državne sisteme. Ali, od austro-ugarske vladavine, pa Kraljevine i do kraja komunističkog režima; svi oni su, na ovaj ili onaj način, nestali sa javne scene i društvenog života – ali vakuf je opstao i živi što dovoljno govori o njegovoj snazi i moći da nadvlada i nadživi i najjače dušmane i protivnike,“ istakao je hafiz.

„Tajna propasti i nestanka bilo kojeg državnog sistema, čini se, leži u njihovom najstojanju da ugase vakuf ili ga pretvore u nešto što on nije ili nije za to namijenjen,“ rekao je dr Zajimović.

Zaključnu riječ na tribini imao je mr Muhamed ef. Pezić, pomoćnik Muftije travničkog za vjerska pitanja i obrazovanje, koji je u svom kratkom obraćanju prisutnima istakao: „Vakufi su kao i naši bosanski šehidi neodvojivi, temeljni dio bošnjačkog bića i ne smijemo sebi dozvoliti zaborav i nemar kada je to u pitanju.“