Sarajevo, 05. april 2019. (MINA) – Danas je prigodnim program svečano otvorena ovogodišnja manifestacija „Dani vakufa u BIH“, a ovu devetu po redu manifestaciju otvorenom je proglasio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Uvodnim riječima u ime organizatora obratio se direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović koji je poručio da vakufi i danas pružaju velike mogućnosti te da od nas zavisi hoćemo li ih iskoristiti:

- U vakufima je veliki potencijal. To se može vidjeti iz brojnih aktivnosti koje smo realizirali u proteklom periodu. One, iz godine u godinu, rastu. Veliki broj njih realizirali smo upravo zahvaljujući prijateljima iz Kuvajta, rekao je Zajimović uz kratko podsjećanje na dosada realizirane projekte na polju revitalizacije postojećih ali i izgradnje i zasnivanja novih vakufa.

Pristupnima se obratio i dr. Muhamed El-Dželahime, generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajta i izaslanik ministra vakufa: - Država Kuvajt ispisala je svoje ime zlatnim slovima kao jedna od najistaknutijih država u aktivnostima na polju humanitarnog i karitativnog rada koji se smatra jednim od najvažnijih izvoznih brendova, ako izuzmemo izvoz nafte. Kuvajt je pokazao veliki interes za potporom humanitarnim i razvojnim projektima u zemljama Balkana općenito i Bosni i Hercegovini posebno, u cilju ispunjenja potreba društvenih zajednica u tim zemljama, rekao je između ostalog dr. El-Dželahime.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u svom obraćanju istaknuo da su brojni bosanski gradovi utemeljeni na vakufima, da su kroz historiju kao i danas vakufi igrali bitnu obrazovnu i društveno korisnu ulogu u našem društvu, naročito kroz pomoć socijalno ugroženim kategorijama društva.

„Vakufi su od prvih stoljeća islama bili ne samo još jedan način na koji su muslimani iskazivali svoju odanost Jednom Bogu nego i način na koji su svjedočili svoju predanost idejama zajedničkog dobra i društvene odgovornosti. Vakufi su više nego i jedna druga islamska institucija u muslimanskoj civilizaciji doprinijeli afirmaciji ideala slobode kako među pojedincima tako i u muslimanskom kolektivitetu“, kazao je Kavazović.

Reisu-l-ulema je također naglasio da su vakufi kroz historiju islama bili način da se zaobiđu sve institucionalne, birokratske i političke prepreke na putu razvoja društvenih potencijala muslimanske civilizacije.

„Vakufi su i danas najbolji garant očuvanja autonomije naše Islamske zajednice. Ali i najbolji način da se pomogne našoj državi i društvu u brojnim segmentima u kojima država još uvijek nije pokazala neophodnu efikasnost. Vakufi nisu mogli zamjeniti efikasnu vlast i državu ali su kroz historiju islama uvijek muslimanima mogli biti oslonac da njihova društva funkcionišu i onda kada su se države nalazile u političkim previranjima“, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Kavazović se ovom prilikom zahvalio svim vakifima u našoj domovini ali „braći iz brojnih zemlja prije svega Republike Turske, Države Kuvajt, Kraljevine Saudijske Arabije i Države Katar koji su prepoznali značaj samoodrživosti na ovim prostorima i pomogli u uspostavljanju novih vakufa. „Ne bi bilo moguće govoriti o vakufima u Bosni i Hercegovini a ne spomenuti doprinos Države Kuvajt i njenih brojnih institucija od nadležnog ministarstva do brojnih vladinih i nevladinih organizacija koje djeluju u BiH“, dodao je Kavazović.

U okviru današnje svečanosti uručena je i plaketa za najistaknutijeg vakifa za 2018. godinu, a ovu titulu ponio je Meho Tepić. Naime, vakif Tepić je sa svojom porodicom u potpunosti obnovio džamiju u naselju Petriča u Srebrenici u koju je uložio oko 600.000 KM ličnih sredstava. U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici Meho je izgubio tri brata. Džamiju u Petriči je obnovio kao vakuf za svoja četiri brata, tri bratića i sve šehide u Srebrenici, te joj je i dato ime „Šehidska džamija“. Njezina izgradnja je započela 2017. godine, a najveći dio poslova je završen u 2018. godini kada je džamija i otvorena.

Još jednom podsjećamo da će manifestacija „Dani vakufa u BIH“ trajati do 13. aprila 2019. godine, a programom manifestacije obuhvaćen je niz različitih sadržaja koji će biti realizirani u Sarajevu, Zenici, Travniku, Janji, Goraždu, Zavidovićima i Kiseljaku.