Ovogodišnja manifestacija ”Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“ bit će održana u period od 2. do 13. aprila u Sarajevu, Zenici, Travniku, Janji, Goraždu, Zavidovićima i Kiseljaku

Povodom predstojeće 9. manifestacije ”Dani vakufa u BiH“, Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini predstavila je realizirane i najavila buduće humanitarne projekte, kroz koje Islamska zajednica afirmiše socijalni aspekt vakufa, ostvarujući svoju humanu i karitativnu funkciju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za medije održanoj danas u Sarajevu govorili su Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije i Saad al-Hajri, sekretar ambasade Države Kuvajt u Bosni i Hercegovini, koja je partner u većini realizovanih projekata.

Zajimović je tom prilikom kazao kako je namjera tokom organiziranja ovakve manifestacije animirati širu društvenu javnost o ulozi i značaju vakufa (zadužbine), urbanizaciji bh. gradova i važnosti i ulozi vakufa općenito u razvoju tadašnje države.

Jedan od glavnih motiva organizacije ovakvih manifestacija jeste i animirati potencijalne vakife o potrebi ulaganja sredstava u dobro, a kako bi se život ovdašnjeg čovjeka učinio lakšim i državi i drugim vladinim i nevladinim organizacijama pomoglo u realizaciji značajnih projekata.

Istakao je kako misija islamske zajednice jeste tumačenje vjere, ali i učešće u realizaciji brojnih humanitarnih projekata.

”Što se tiče ovogodišnjeg događaja, akcenat je na naučnim skupovima gdje želimo posebno potencirati pitanje socijalne uloge vakufa od kada je nastao vakuf i njegovoj potrebi danas u društvu”, rekao je Zajimović koji je podsjetio kako se vakuf dijeli na socijalne, ekonomske, naučne/obrazovne, humanitarne/socijalne.

Dodao je i kako je Vakufska direkcija u BiH u proteklih 10 godina realizirali na stotine projekata, a posebno su zadovoljni saradnjom s Turskom i islamskim zemljama među kojima je Kuvajt, koja je partner u organizaciji manifestacije ”Dani vakufa“.

”Iznos koji je do sada uložen od strane vladinih i nevladinih organizacija iz države Kuvajt procjenjuje se na negdje oko 100 miliona KM. Radi se o periodu odmah nakon agresije“, rekao je Zajimović. Pojasnio je kako su u proteklom periodu realizirani projekti među kojima su oni obrazovnog i socijalnog tipa.

Ponovio je kako je cilj animirati sve građane o ulozi i značaju zemlje kao Božijeg dara i uputiti poziv svima koji imaju perspektivne zemljišne parcele da se posvete zemlji i ulože u poljoprivredu jer “zemlja nikada nije izdala”.

Upitan konkretno ovogodišnji projekt i podršku Kuvajta, Zajimović je rekao kako ova zemlja učestvuje u realizaciji brojnih humanitarnih, ekonomskih, obrazovnih i socijalnih projekata.

”Ove godine već 6. i 7. aprila otvaramo tri takva projekta i to je njihov doprinos. Mi svake godine, nastojimo otvoriti po jedan ili dva značajna projekta koja smo u toku godine realizirali sa njima. Zato u toku manifestacije ćemo otvoriti tri, a ove godine najmanje još četiri projekta”, rekao je Zajimović.

Najavio je kako će u saradnji s kuvajtskom fondacijom nabaviti pet hemodijaliznih aparata za potrebe kliničkih centara u cijeloj zemlji.

Al-Hajri je rekao kako je njegovoj zemlji čast učestvovati u manifestaciji kakva su ”Dani vakufa”.

“Ovo je jedan od vidova odnosa države Kuvajt i BiH. Ovo je nastavak svih prijašnjih festivala i ovih događaja”, rekao je al-Hajri.

Dodao je kako se na ovaj način izgrađuju odnose između dvije države. Nada se da će i u budućnosti biti organizirani projekti ovakvog ili sličnog tipa. Na konferenciji su predstavljeni kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji ovogodišnje manifestacije ”Dani vakufa u BiH“, okrugli stolovi, naučni skupovi i promocije, te podizanje zasada povrtnih kultura na vakufskim parcelama u Janji, u cilju stavljanja u funkciju poljoprivrednog vakufskog zemljišta.

Ovogodišnja manifestacija ”Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“ bit će održana u period od 02. do 13. aprila u Sarajevu, Zenici, Travniku, Janji, Goraždu, Zavidovićima i Kiseljaku.

Okosnicu manifestacije činit će kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji među kojima su okrugli sto ”Vakufi na području Travnika”, naučno-stručni skup ”Socijalni aspekt vakufa”, polaganje kamena temeljca za izgradnju vakufskog poslovnog objekta ”Divanhana” u Kiseljaku, otvaranje rekonstruisane Šarene džamije u Travniku, kao i novoizgrađenih džamija u Obarku i Baćcima, te novoizgrađene džamije u Breziku, promociju knjiga ”Uloga vakufa u razvoju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu” i ”Mostarski vakufi od 1931. do 2013. godine, izložbu fotografija najznačajnijih projekata Vakufske direkcije, video projekciju o saradnji Islamske zajednice u BiH i institucija Države Kuvajt u realizaciji vakufskih projekata, podizanje zasada povrtnih kultura na vakufskom zemljištu, hutbu, mevlud i hatma-dovu…

Preuzeto sa: www.aa.com.tr/ba