Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hfz. dr. Senaid Zajimović izjavio je danas na svečanom otvaranju banjalučke Arnaudije da je ovo historijski dan u kojem se šalje snažna poruka mira i suživota.

- U okviru manifestacije "Dani vakufa u BiH 2024" svečano otvaramo ponovo izgrađenu Arnaudija džamiju, dragulj i biser Banje Luke, po kojoj je ovaj grad nadaleko bio prepoznatljiv. Arnaudija je ponovo spomenik i duhovne i kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u Bosni i Hercegovini - kazao je Zajimović.

Podsjetio je da je džamiju podigao Hasan defterdar, potrošivši veliki imetak, ali podržavajući graditeljske aktivnosti svoga paše i ostajući dosljedan islamskom načelu "Ko podigne džamiju, Bog će njemu sagraditi kuću u džennetu".

- Izbor mjesta za izgradnju ove džamije nije bio slučajan. Tadašnje vlasti predvođene Ferhat-pašom su imale jasan urbanistički plan. U skladu sa planom o urbaniziranju središnje jezgre Hasan-defterdar postavlja svoju džamiju na putnoj komunikaciji Gornji Šeher - Bosanska Gradiška oko koje su se kasnije redali brojni javni, privatni i privredni objekti koji su činili središnju jezgru grada - naveo je direktor Zajimović, dodajući kako je džamija na tom mjestu stajala 398 godina.

Dobri čovjek finansirao je njenu izgradnju želeći pomoći ovom kraju i postići Božije zadovoljstvo, naveo je Zajimović, podsjećajući kako je Hasan defterdar bio visoki službenik kod Ferhat-paše Sokolovića.

- Nije bio porijeklom iz Bosne ali je opčinjen ljepotama ove zemlje i pitome banjalučke kotline odlučio podariti ovom gradu džamiju i sebi trajni spomen. Dobročinstvo koje je Hasan defterdar učinio prije 398 godina svjedoči trajno dobro koje vakuf baštini. To dobročinstvo svjedočimo i danas sa našim prijateljima iz Generalne direkcije vakufa Republike Turske koji su nam pomogli da se džamija Hasana defterdara ponovno uzdigne iz pepela i posvjedoči čistoti nijeta kojom je naš Hasan podigao džamiju u ime Dragog Boga - kazao je Zajimović.
Ovom prilikom iskazao je zadovoljstvo što je Vakufska direkcija imala priliku učestvovati u oživljavanju ovog velikog zdanja, a posebno je zahvalio Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske koja se odazvala molbi Islamske zajednice da zajedno s njom učestvuje u oživljavanju ovog vakufa i njegovog vakifa.

- Time su naši prijatelji pokazali da je ovo naš zajednički projekat - kazao je Zajimović.

Protokol o finansiranju ponovne izgradnje Arnaudija džamije potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017. godine, u vrijeme sedme manifestacije "Dani vakufa u BiH", kada je ozvaničen i početak njene obnove. Ponovna izgradnja džamije sa unutrašnjim oslikavanjem, abdesthanama sa mokrim čvorovima, kompletnim vanjskim uređenjem i uređenjem harema sa mezarlucima, završena je krajem 2023. godine. Obnova je koštala oko šest miliona maraka.

- Na obnovi Arnaudije radile su mnoge institucije. Ovom prilikom želim da zahvalim Rijasetu Islamske zajednice na čelu sa reisul-ulemom dr. Husein-ef. Kavazovićem, Muftijstvu banjalučkom, Medžlisu Banja Luka, Gradu Banja Luka i gradskoj administraciji, Zavodu za zaštitu kulturno istorijskog i prirodno naslijeđa RS, izvođačima radova firmi BIL-SA iz Turske, Neimari d.o.o. iz Sarajeva i Inženjering iz Jelaha, kao i nadzoru ARHIPLUS iz Mostara - kazao je Zajimović.

Poručio je na kraju da su džamije Božije kuće, kao i vjerski objekti drugih vjerskih zajednica, u kojima se promovira vjera u jednog Boga, mir, ljubav, požrtvovanost i odanost.

- Njih grade oni koji u Allaha i onaj svijet vjeruju, koji namaz uspostavljaju, zekat daju i koji se nikog drugog, osim Allaha, ne boje. Iz ljubavi prema Bogu podignuta je prvi put, iz ljubavi prema Njemu ponovo je podignuta i to u vrijeme kada vapimo za ljubavlju, mirom i poštovanjem. Sve vjerske zajednice su uvijek bile kohezivni faktor u društvu. Podizanjem Arnaudije Islamska zajednica poziva sve građane države Bosne i Hercegovine u suživot, mir, ljubav, toleranciju i svoja vrata, simbolično, kroz otvorena vrata Arnaudije, otvara svim građanima i svim ljudima dobre volje - kazao je Zajimović.

Uputio je čestitku Medžlisu Banja Luka, Muftijstvu banjalučkom, Gradu Banja Luka i Islamskoj zajednici na realizaciji još jednog značajnog projekta.

- I na kraju, dozvolimo sebi, ali i drugima, da se divimo i uživamo u ljepotama Arnaudije i grada Banja Luka. Budimo uvijek graditelji, a nikada rušitelji vjerskih objekata! Hvala vam svima i zdravi i živi bili - kazao je direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.

Preuzeto sa preporod.info