Cilj Vakufskog fonda za kultiviranje vakufskih parcela jeste osiguravanje sredstava za podizanje različitih kultura na vakufskim parcelama, kakve su poljoprivredni zasadi, voćnjaci, šumski zasadi i druge vrste deficitarnih kultura.

Islamska zajednica posjeduje velike površine vakufskog zemljišta koje nisu iskorištene u krajnjoj namjeni, tj. koje se uopće ne obrađuju. Praksa je pokazala da su takve vakufske parcele uglavnom pogodne za podizanje različitih višegodišnjih zasada. Nakon detaljno izvršenih priprema, koje su sadržavale i organiziranje seminara za predstavnike medžlisa na području svih muftijstava i izradu studija izvodljivosti, Vakufska direkcija je realizirala nekoliko pilot-projekata zasada određenih kultura. Analize i rezultati pokazali su da su ovakvi projekti opravdani i poželjni. Do sada je na vakufskim parcelama na području 23 medžlisa IZ u BiH Vakufska direkcija zasadila nekoliko hiljada sadnica i osnovala desetke novih voćnjaka. 

S ciljem doprinosa zasadu voćnjaka i raznih drugih kultura te s ciljem doprinosa općem razvoju ekonomije i sprečavanju daljeg propadanja vakufskih parcela, Vakufska direkcija u Sarajevu formirala je ovaj fond putem kojeg svaka osoba može uvakufiti sredstva, makar i za samo jednu voćku.

Korist od ove vrste kultivacije vakufskih parcela u budućnosti će imati javne kuhinje, medrese, studentski domovi, socijalno ugrožene kategorije i ostale potrebne kategorije.

Instrukcije za uplatu finansijskih sredstava u Fond