Vakufski fond za pomoć socijalno ugroženim kategorijama društva ima za cilj prikupljanje uvakufljenih sredstava koja bi se usmjeravala u pružanje pomoći raznim socijalno ugroženim kategorijama društva.

Ovaj je fond nastao iz potrebe da se pomogne svima onima koji nisu u mogućnosti da se sami pobrinu za svoje svakodnevne potrebe. Njegov je prvenstven cilj da se poboljša kvalitet života socijalno ugroženih kategorija, prije svega siromašnih, ali i povratnika, liječenje težih oboljenja, pružanje pomoći beskućnicima, nezaposlenima te pružanje pomoći osobama kojima su ugrožena osnovna ljudska prava.

Historijski gledano, institucija vakufa je uvijek naročito vodila brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Ustvari, to je i bio jedan od glavnih razloga nastanka velikog broja vakufa. Imajući u vidu aktuelnu ekonomsku situaciju, smatramo da je pomoć ovim kategorijama u današnje vrijeme najpotrebnija. Vakufska direkcija je na tragu svoji časnih prethodnika uvidjela potrebu da pomoću ovog fonda pomogne svojim sugrađanima u rješavanju njihovih svakodnevnih egzistencijalnih potreba.

Uvakufljenjem sredstava u ovaj fond vakif ima dvostruku korist: jedna je nagrada za vakife, a druga je pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Instrukcije za uplatu finansijskih sredstava u Fond